[操作疑難] 數顯卡尺

爬過文,話三豐數顯卡尺用得過,見價錢由9x~14X都有,有D仲包郵,請問是否隨便一間都一樣呢?

爬過文,話三豐數顯卡尺用得過,見價錢由9x~14X都有,有D仲包郵,請問是否隨便一間都一樣呢? ...
WLau 發表於 2016-8-18 22:55

工程用定係家用?
要証書級別定係粗用?

家用廿蚊人仔己經好夠

爬過文,話三豐數顯卡尺用得過,見價錢由9x~14X都有,有D仲包郵,請問是否隨便一間都一樣呢? ...
WLau 發表於 2016-8-18 22:55

我用緊呢把 ¥47.20 淘金币可抵0.47元 快递 免运费  实付款:¥46.73

百零人仔買把絕對原點卡尺會好用好多

百零人仔買把絕對原點卡尺會好用好多
digiman 發表於 2016-8-19 01:01

其實好多日本仔卡尺都無“絕對原點”功能。

無要求粗用100人仔樓下就OK,有要求就不要在大陸買了,買正貨三豐/Tesa之類,如果要長用,買多把線卡/表卡做backup,因數顯好易壞,要小心用,另外睇下要不要防水,data logging之類功能吧

absolute digital caliper三豐有,冇absolute嘅卡尺推大細力會有讀數上嘅分別,三豐都比客人小到爆

WLau 發表於 2016-8-18 10:55 PM

你呢個價,九成九係三豐高仿或假貨,一般正貨要500人仔以上,仲有機會出古惑添

其實淘仔都預咗少正貨,如果真係有要求唔好淘仔買太貴嘅嘢。

absolute digital caliper三豐有,冇absolute嘅卡尺推大細力會有讀數上嘅分別,三豐都比客人小到爆 ...
digiman 發表於 2016-8-19 07:55 AM

我都有呢把正貨,的確係咁,有時力度不同,讀數會有分別,另外我有把上工表卡做backup