雪櫃除霜時間掣

請問點 check 佢有無壞 ? 睇舊文話佢運作既時間會有的的聲, 但我果個又聽唔到有聲 ...

而家個 compressor 長行, 入面 coil 積晒雪 ...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正常哩粒野係咪會自轉嫁 ... ?

回覆 2# EOS
點知有無自轉? 轉黎做乜?

正常哩粒野係咪會自轉嫁 ... ?
EOS 發表於 2016-8-20 00:05

比电會轉,但好慢。一般十幾廿個鐘一圈。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

回覆 1# EOS

先用他錶電阻檔check下時間掣接腳,搵出摩打線圈的兩腳(相對下圖的1,3腳有一定電阻值),然後試o下將時間掣摩打接電(220V~)用咪/耳聽聽個摩打轉得順唔順,有冇怪聲或完全冇聲。
如摩打及減速齒輪組運轉正常(行得好順),則移除電源,試用適當工具如細一字批,細力撥動中心轉軸(即你話會自轉的位置)直至聽到時間掣觸點接合(可能會聽到'得'一聲)後,用他錶量下時間掣電接點(相對圖中的2,3腳)有否接通。唔通就要拆螺絲打開個殼睇睇內部觸點是否氧化,或原來供電給壓縮機摩打的接腳(相對圖中的3,4腳)內部觸點有否被電火花燒熔焊實左。

註:我未拆過除霜時間掣,以上的紙上談兵建議,謹供參考,如樓主對電或對帶市電測試沒認識,唔好接電測(220V~),只宜拆下外殼觀察及用電阻錶測量觸點電阻。

他 1, 3 腳顯示30k ohm, 耳仔擺埋去 timer, 通電時完全聽唔到齒輪運行聲, 箭咀果粒野, 幾日都o係果個刻度, 用一字批拎佢去到一個位有火花出, 然後會 stop compressor, 再拎又會有火花出, 然後 compressor 著返 ...

他 1, 3 腳顯示30k ohm, 耳仔擺埋去 timer, 通電時完全聽唔到齒輪運行聲, 箭咀果粒野, 幾日都o係果個刻度,  ...
EOS 發表於 2016-8-20 10:24

應該係裏面個摩打仔燒左啦

依所描述,摩打唔work,拆開移除所有齒輪裝回外殼,聽聽摩打會否轉動。一般鴻運扇內轉風向的同步摩打約3~4W,直流電阻約7k,假使厘種時間掣用同步摩打功率為1W,直流電阻可能約15~20k,好難從直流電阻30k知道個摩打線圈是否正常,只知道係冇斷線開路。如摩打唔轉,建議買新timer替換。