[操作疑難] 大陸水總你會用嗎?

例如正泰香港都有賣,大陸西門子,施耐德有冇人用過呢?

例如正泰香港都有賣,大陸西門子,施耐德有冇人用過呢?
avdaemon 發表於 2016-8-20 19:10

大陸屋企裝修正想買

我都考慮緊西門子定施耐德好,自已比較鐘意西門子,覺得好睇d ,但西門子1p+N 16A/20A 帶漏電 JD 無貨好耐,淘X 果d 唔係好敢買

插座買左施耐德(自已覺得靚d),同一外形有大陸 2腳 同 香港13a 既板面,兩種插座用唔同好既好怪

如果買左63A水總,單獨斷路器再買d 帶漏電保護既會唔會有d 多魚?

回覆 2# faat

大陸屋企熱水爐用上面個款32A,手感好正,都係taobao買,按測試製正常跳到,其實可以自己買漏電測試器去試,都係$20

我都想知有無師兄知道喺大陸點先可以確保買到正貨既 MCB、水種、等等的電器設備。他們假得太完美啦,真係分唔出。有良心既會話比你知係『仿的』。但總怕遇到無良心的.....。越大牌子、越多假野。好驚

施耐德都算係大牌子,係驚假貨囉

用水氣測試器試下,
例如試漏電10mA,20mA,30mA,40mA,睇下佢識唔識跳掣
OVERLOAD,MCB起家庭環境下,就好難試囉

我都想知有無師兄知道喺大陸點先可以確保買到正貨既 MCB、水種、等等的電器設備。他們假得太完美啦,真係分唔出。有良心既會話比你知係『仿的』。但總怕遇到無良心的.....。越大牌子、越多假野。好驚
willywong888888 發表於 2016-8-20 21:25

逃佬舖就冇買過,我去B&Q(百安居)買,價錢可能會貴過逃佬,但係就唔會有假貨,買咗覺得唔啱用亦可隨時退貨 (印象中好似係一個月内)。
有時部份貨品會做特價,仲平過逃佬舖。
B&Q亦有好多款Fischer膠塞賣。

我都想知有無師兄知道喺大陸點先可以確保買到正貨既 MCB、水種、等等的電器設備。他們假得太完美啦,真係分 ...
willywong888888 發表於 2016/8/20 21:25

你有冇假貨的圖片,覺得搵多評價的賣家買可靠啲,真貨開關聲音細好少雜音,大陸牌子開關比較難推,推去另一邊好大聲。

回覆 6# dcc2000

借問聲師兄係邊間B&Q買,想去買d Fischer膠塞,最好較近地鐵站。唔該!

回覆  dcc2000

借問聲師兄係邊間B&Q買,想去買d Fischer膠塞,最好較近地鐵站。唔該! ...
diputs 發表於 2016-8-21 23:01

啱唔啱

https://www.google.com.hk/search ... =1&rlfi=hd:;si:

啱唔啱
別問我是誰 發表於 2016-8-21 23:10

Yes!!