[操作疑難] 想買電焊機!請問有沒推薦!

我好想買一部又耐用又好的電焊機!吳知有沒好推薦!
拜謝!

買瑞淩.可以長燒到12號.基本上燒下角鐡都可以

回覆 2# yip118

吳該晒!
我上網見到部"上海松勒WS-200A氬弧兩用電焊機"個牌子吳知好吳好?

幾百蚊人仔唔使諗咁多我諗tb銷量最高嗰啲都差唔多,我用緊安x利氬弧電弧焊兩用焊機,早排玩嘢連續燒廿幾枝焊枝都冇問題

幾百蚊人仔唔使諗咁多我諗tb銷量最高嗰啲都差唔多,我用緊安x利氬弧電弧焊兩用焊機,早排玩嘢連續 ...
digiman 發表於 2016-8-21 14:59

師兄, 氬孤焊兩用機 TIG 是否要另買氬氣樽?

smallstar 發表於 2016-8-21 20:49

要買氬氣樽,最主要睇你燒d 乜野為主,例如你主要係燒d 厚料,(厚度約3.00mm(一分) 以上)可以用電焊,如果你燒簿料為主,你就要用TIG,不過你燒TIG 就要買氬氣樽,買氬氣樽呢,如果你燒得少,可以返大陸買枝細樽,燒得多,可以係香港買,

smallstar 發表於 2016-8-21 20:49

我只係租樽算,玩完枝氣會退樽,唔打算長keep枝樽阻地方

我只係租樽算,玩完枝氣會退樽,唔打算長keep枝樽阻地方
digiman 發表於 2016-8-22 01:32

我主要係諗住燒薄料, 枝氣香港租貴唔貴? Thanks.

我主要係諗住燒薄料, 枝氣香港租貴唔貴? Thanks.
smallstar 發表於 2016-8-22 06:50

有分大中細樽,我租中樽好似係14L,三十蚊一個月,氣就$3xx,啲氣用得幾快吓,大樽又驚搬唔郁

其實我都只係睇現一吓燒氬焊,叫做還吓自己心願,詳細邊度氣價平真係冇深入研究過,等其他ching報料

我嗰部焊機級數太雞,焊0.x mm不鏽鋼只能用點焊方式,都唔易掌握技巧焊得靚,1mm以上就易焊好多,經常焊薄料建議ching買部高級焊機,如果要焊鋁料用AC焊機更好

有分大中細樽,我租中樽好似係14L,三十蚊一個月,氣就$3xx,啲氣用得幾快吓,大樽又驚搬唔郁

其實我都 ...
digiman 發表於 2016-8-22 09:17

Digiman, 你又知我想燒鋁料! 師兄好野