[操作疑難] 隻Wifi Router幾個月冇熄過,熄咗畀佢抖抖就着唔返?

話說Modem同Wifi Router長期都開住冇熄...
今朝諗住畀佢哋抖抖降吓溫就一齊拔電...
點知頭先插返電...Modem冇問題...電腦用Lan線上到網...
但係完全detect唔到隻Router o既wifi...連燈都冇著...火牛仍會發熱的...
嗚嗚...點解會咁o架...亓_亓...
請問會係壞咗乜嘢?定咩原因?
Modem同Router唔應該熄機抖抖的嗎?

心急人上   謝謝各位!

點知頭先插返電...Modem ...
DropOut 發表於 2016-8-22 19:31

通常長期開住架電器可以正常工作, 但一熄機後再開就問題多多, 這情況先檢查router火牛先, 好多時火牛電壓不足/壞左, 就會攪到隻router唔著架啦! 先檢查火牛先啦!

點知頭先插返電...Modem ...
DropOut 發表於 2016-8-22 19:31

你係咪用LINKSYS WIFI ROUTER .(EAXXXX系列??).
我以前有幾隻LINKSYS 就係咁死...

我用(時間制)
am2:00-am6:00
會關 router 電源

用咁多年都無事

回覆 2# sonycliepda
哦!我本來冇諗火牛壞......
咁點檢查佢係咪 電壓不足/壞咗 呢?撻錶?
暫時又搵唔到第隻 電壓一樣、電流差唔多、個頭又啱插 o既牛嚟試...
拆開 Router 睇,似乎冇乜異樣,供各位參考。

回覆 3# kamcm
唔係呀~Level One WBR-3405TX 嚟o架~
咁你有冇搵到佢哋o既死因呀?Router定火牛死?爆cap?

回覆 4# only
咩牌子、型號?用咗幾多年呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  sonycliepda
哦!我本來冇諗火牛壞......
咁點檢查佢係咪 電壓不足/壞咗 呢?撻錶?
暫時又搵唔到第 ...
DropOut 發表於 2016-8-22 22:33

中左上粒cap就黎要boom....

中左上粒cap就黎要boom....
DGCNYO 發表於 2016-8-23 12:00

同意.

吾識整就買個隻。

要救router 先換電容火牛查電壓;吹bga 換rom TTL 救機

你上得來問 都預左你吾識;吾好浪費時間;電腦節買隻同grade 100有找