[操作疑難] 假天花 出問題 後續

大家好! 小弟 8月出 曾經出貼,請教 假天花嘅問題。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 0557&highlight=

那時聽了大家的分析,兩日內已經處理左。不過一直懶,冇更新狀況。

宜家想答謝番曾經給予分析和意見嘅 師兄,感激!

我用得好少! 唔知道,用個袋包起來,幾耐會 干曬。唔用得? 之前買 AA 超能膠,好快就干。
P8040337 by chiharu2, 於 Flickr

啲鋁紙,粘力 比預期中強!
P8050341 by chiharu2, 於 Flickr

假天花嘅一邊
P8040339 by chiharu2, 於 Flickr

假天花嘅半全貌
P8040338 by chiharu2, 於 Flickr

等了 24小時候,把天花板 歸位
P8050340 by chiharu2, 於 Flickr

有 2 個問題,請教,

1. 液體釘,我用得好少,如何保存,會耐D先干。 之前買 AA 超能膠,好快就干。

2. 天花是上手業主整落。 其實 普遍裝修,若果業主 唔識嘢 或 冇指定要求,師傅係咪 都會咁樣處理,即是唔油漆,唔瓷磚?

個天花石屎唔錯,靚仔又乾淨!

有 2 個問題,請教,

1. 液體釘,我用得好少,如何保存,會耐D先干。 之前買 AA 超能膠,好快就干。

2.  ...
terry_beginner 發表於 2016-8-24 21:07

1.放唔得耐 就算你封到密密實實 都放唔到幾個月

2.通常師父會問做唔做埋 呢個價錢問題
  既然做天花 上面都睇唔到 你會唔會花多幾千蚊做埋 ? 個人喜好

而且賣樓既客 通常會執靚外表先賣 會賣得高價啲
所以內裏做得靚只係花錢 除非自己自住樓就可考慮做埋

多謝分享!

1.放唔得耐 就算你封到密密實實 都放唔到幾個月

2.通常師父會問做唔做埋 呢個價錢問題
  既然做 ...
別問我是誰 發表於 2016-8-24 21:43

好開心,你咁講! 我廁所大部分天花都是這樣。

不過 上年 12月 開始,在 馬桶上方,大約半米的 石屎,有滲水。 水從假天花滴落黎。持續一個月。

到了今年 3月又再 滲水,又是持續一個月。

政府 食環處黎過 2次。 2次都有 帶 濕度計,濕度最高的位置是 50%。 第二次有到樓上一層,滴色素水測試,冇結果。  滴落黎的水,測試過,不是鹹水。稍為安心。

食環處之後轉介 左 個案去其它部門,到宜家都未有再一步跟進。

雖然冇再 滴水,我好擔心 石屎 被水搞到出問題。例如變霉?  

樓宇樓齡是 30年。有問題都正常,但係宜家測不到具體是乜,經常心掛掛。

個天花石屎唔錯,靚仔又乾淨!
koelner73 發表於 2016-8-24 21:33

有 2 個問題,請教,

2.  ...
terry_beginner 發表於 2016-8-24 21:07

1, 都係幾個月貨仔
2, 新樓揭開個假天花都係咁上下, 係電線會靚仔 d

我廁所天花就因為太潮濕,油漆掉落黎,所以自已整假天花遮丑!

屋企人唔多沖熱水涼。沖完涼 一定開曬門,開排氣扇 好耐,除濕氣。

通常AA 超能膠嗰啲,我會吸返個蓋後,用「寶貼」圍住蓋邊痴一層,用時搣返開就得!
我用緊支AA 超能膠已經開咗一年,仲正常用得!

液體釘用依個方法得唔得我就唔知喇!