[操作疑難] <求教> 更換 浴缸龍頭

大家好! 宜家的 浴缸龍頭 自上手到我,已經用左 5年幾。

估計是太多邋遢野 進入 龍頭的手柄位,搞到宜家 手柄擺動唔靈活,要好用力先可以轉動。

加上個 設計太四方,有時撞到比較疼。  打算 自行更換。

之前有過 自行 更換 面盆龍頭的經驗 和 工具。

有些問題,想各位師兄幫下手

先看相片先!

圖片1 : 水龍頭 - 正面
a by chiharu2, 於 Flickr

圖片2 : 水龍頭 - 側面
B by chiharu2, 於 Flickr

圖片3 : 花灑 - 全身照 (拆了蓮蓬出水部分)
c by chiharu2, 於 Flickr

圖片4 : 花灑 - 近拍
D by chiharu2, 於 Flickr

問題1: 如何選購 啱尺寸的 龍頭? 是否看 A 的距離? 還有看 B 的尺寸? 是否有需要買轉接環?

問題2:如何拆除 龍頭? 是否用 士巴拿扭 六角環就可以? 如何拆 四方的部件 C ?

問題3:如何拆除 花灑 的支架? 用 六角扭開 部件 D  的頂尖 螺絲? 如何拆除 部件  E  呢?

實在是非常新手。預先多謝大家解答!

呢種酒店專用,貴野黎喎!

覺得是大陸野。 牌子 是 Dugao。

我上手是 地產經紀,大概見過好多好設計,間屋設計幾有心思,然而 用料各處地方不一。 所有門,柜,瓷磚,都唔錯。

但係 油漆,水龍頭,抽氣扇,抽油煙機,冷氣機都係麻麻。

非專業意见,拆开後入面有個轉接曲咀,所以A應该係差不多就可以。B應该都係標準尺寸。關水制後用钳扭開B位六角帽就可拆开,應該冇難度。唯一睇功夫就係装左新龍頭後接位有冇漏水。

多謝意見!

非專業意见,拆开後入面有個轉接曲咀,所以A應该係差不多就可以。B應该都係標準尺寸。關水制後用钳扭開B位 ...
pppp41 發表於 2016-8-25 01:49

手制緊, 換瓷閥芯就得,唔洗成個換.功夫少好多.

dino_lo 發表於 2016-8-25 15:10

拆出黎洗清潔吓加lube 就得换都唔需要。

這個是大陸牌子,香港好似冇見過有得賣。  

請問 這些 瓷閥芯 , 是否 一般都是 通用款式? 五金店有賣?

dino_lo 發表於 2016-8-25 15:10

落 lube 嘅話,  WD40 可以嗎? 可否推薦 牌子 / 款式? 謝謝!

拆出黎洗清潔吓加lube 就得换都唔需要。
leokg21 發表於 2016-8-25 16:36

如果關大制個龍頭開關就鬆
開返大制就實返,係水壓問題定閥芯?

多謝ching