冷氣機散熱問題!

買左部 開利既1.5匹冷氣機!
但最近出左問題,個維修師傅話我地冷氣機個位好難散熱!
建議我地用個塞,塞個出水位來幫助散熱!
但塞左個出水位,會唔會有咩影響呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買左部 開利既1.5匹冷氣機!
但最近出左問題,個維修師傅建議我地用個塞,塞個出水位來幫助散熱!
但塞左個 ...
kenwongz88 發表於 2016-8-25 22:02

出左什麼問題? "塞個出水位來幫助散熱" 潮濕天氣散熱揮發唔到的水, 有機會漏水.

出左什麼問題? "塞個出水位來幫助散熱" 潮濕天氣散熱揮發唔到的水, 有機會漏水. ...
ANWKLO 發表於 2016-8-25 22:09

話我地冷氣機個位好難散熱~~
因為對住格離屋部冷氣機好近~

會有水聲, 扇葉會打水上熱COIL幫助散熱, 要睇你裝冷氣個位應唔應聲

移动式空调器的冷凝水再利用装置:

https://www.google.com/patents/CN201093680Y?cl=zh

塞左,就會裝水,水呢就會俾後面風扇打上網

技術上如果天氣乾既效果會好好,但香港又唔係囉,打左水吹唔走一樣無用

而且裝翻1 2年就秀底,到時如果穿就滴水,你就要整個兜去裝了...

塞左,就會裝水,水呢就會俾後面風扇打上網

技術上如果天氣乾既效果會好好,但香港又唔係囉,打左水吹唔走 ...
DGCNYO 發表於 2016-8-25 22:34

明白!!
個師父都講會生秀... 但塞左D 水留係機到,可以幫助到散熱!
禁其實係唔係唔塞好過塞呢??

明白!!
個師父都講會生秀... 但塞左D 水留係機到,可以幫助到散熱!
禁其實係唔係唔塞好過塞呢?? ...
kenwongz88 發表於 2016-8-25 10:39 PM

即是用部機短壽來換散熱效果
你自己判斷值唔值

但首先典解會裝得咁差?你裝先定隔離屋裝先?
同埋依家好唔夠凍咩?

回覆 8# TH30

屋苑個設計問題~ 對得太近.格離,大家都開就亙吸熱氣!

完全唔夠凍!! 但部機應該都有問題所以佢地都會換部新機比我...
來緊遲下會裝新機~ 所以問下大家塞唔塞個位好!!

明白!!
禁其實係唔係唔塞好過塞呢?? ...
kenwongz88 發表於 2016-8-25 10:39 PM

扇葉會打水上熱COIL, 利用水揮發將廢熱帶走達到散熱.
我機都係咁用, 用咗十年多, 散熱效能好.  
但前年抬落嚟洗機, COIL底部同風扇架腳已鏽蝕, 估用多兩三年就Game Over.