電批,有無刷之分别? 改火牛俾電又如何?

1)
電批有刷同冇刷有咩分别?
2)
如果唔用鋰電池,改用火牛直接俾電,可唔可以呢? 有咩要注意呢?

thanks

2.如火牛用 220v 咁不如買把 220V 電批

別問我是誰 發表於 2016-8-26 23:15

我諗買左220V 有線電批後就要改做部叉電電批

別問我是誰 發表於 2016-8-26 23:15

火牛出DC俾電批食,220V入,出12V  DC

kkchau 發表於 2016-8-26 23:38

你既想法非常正確 因為你入咗嚟 DIY 地帶 

kkchau 發表於 2016-8-26 23:38

我係諗,我支舊批食DC10V左右,但電係NiCD,我想用牛俾電佢,如果接12V DC會點?

其實好少鑽嘢,鑽石屎有支bosch ,上縲C有支B&D

我係諗,我支舊批食DC10V左右,但電係NiCD,我想用牛俾電佢,如果接12V DC會點? ...
路人乙 發表於 2016-8-26 23:41

上淘仔記買部可能平過你整加更好性能

上淘仔記買部可能平過你整加更好性能
kkchau 發表於 2016-8-27 00:14

揾支雞焊條線去就掂,火牛我有啦。

有時講到DIY 嘢,唔係一定話要省錢,亦有興趣同求知嘅原因。

如果攪掂咗,舊火牛加舊電批兩樣都用得番,又少咁兩件廢物。

仲有我果支四坑錘鑽加嚿嘢都可以上到鑽鐵果D鑽嘴,但轉動時有小小擺動咁,己經冇用hammer mode