有冇人用過 ikea d fixa 膠塞?

ikea manual 話 石屎牆 同 空心牆 都冇問題
但係又冇寫可承重幾多

睇佢個款,如果用衝擊批打落去,都係四邊爆開
同 fischer 差唔多(sx 其中兩邊有齒紋)

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... =%E8%86%A0%E5%A1%9E

裝吊櫃有冇問題?(其中一粒 空心牆)
有冇人用緊?

空心磚或石膏板買這類會可靠D
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

空心磚或石膏板買這類會可靠D
kswong8d 發表於 2016-8-27 17:01

呢隻好似要買把槍 ...

另外本身塊板有半吋厚
本身用開拉爆都唔得 ...

ikea manual 話 石屎牆 同 空心牆 都冇問題
但係又冇寫可承重幾多

睇佢個款,如果用衝擊批打落去,都係四 ...
fatdog 發表於 2016-8-27 16:24

我自己覺得呢粒打受唔好多力,你睇下入牆後有幾多接觸面就估到
如果唔係受太大力,籃色膠塞已經好足夠,大前題係你鑽幾深同口徑係唔係同粒膠塞一樣
好多人鑽孔打膠塞都唔跟packing所寫鑽咀去鑽孔,9成9都有鑽大無鑽細,結果好多時差唔多直入直出
但係你用正確鑽咀鑽孔,膠塞加上鏍絲之後就會變大,接觸面同膠塞孔內壓力增大, 幾十磅已經不是問題

我自己覺得呢粒打受唔好多力,你睇下入牆後有幾多接觸面就估到
如果唔係受太大力,籃色膠塞已經好足夠,大前 ...
raywan 發表於 2016-8-28 01:09

個吊櫃放埋野入去。。。最少應該有 30kg ...

吊櫃用拉爆安全D.

呢隻好似要買把槍 ...

另外本身塊板有半吋厚
本身用開拉爆都唔得 ...
fatdog 發表於 2016-8-27 23:35

呢種唔駛買鎗, 都係用電批, 而且好些係前面條軸長多的, 半吋好等閒事.

仲有, 比起那些膠塞, 鋼塞係硬淨好多

個吊櫃放埋野入去。。。最少應該有 30kg ...
fatdog 發表於 2016-8-28 02:45

可以, 但要用木板做背去分散用力, 同埋要打好多支.... 10~20 支不等, 視乎支飛機塞的承重

最後:
頂:2支 2分半 拉爆
背:1支 2分半 拉爆,1支fixa膠塞空心牆
側:2支 fixa膠塞

希望10年8載都冇問題

唔係擔心 .... 我個吊柜 7 尺長放滿哂衫都係用左 4 口2寸半鋼牙+綠膠塞
一啲事都冇, 你有 2 口拉爆, 放石頭都應該夠啦