[操作疑難] Notebook Audio 排線

昨天部 Notebook 換 HD , 要拆走條Audio 線先可以換
裝返好晒部機之後發現 Speaker 無聲, 插耳機位又有聲,
咁又拆開部機睇一次,
發現audio 條線d 金屬腳位甩左

想問下, 請問邊道可以配返 li d 線?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

淘淘keyword : 排线 + model number
如果有model number, 打埋model number試吓search唔search到呢隻model嘅同一零件,有可能嘅

如果揾唔到,你就要自己研究番D間距,針數,方向,長度,寬度等等嘅spec,淘淘keyword : 软排线
睇相片數pin應該喺16pin,兩邊藍藍頭,A同向
1:P=位=芯(数铜线)
2:线总长(单位mm )
3:间距(两线中间点的距离)或 线总宽(单位mm )(头次接触排线的客户建议给总宽)
4:方向:A同向(金属面在同一面) B反向异侧(金属面在不同面) E型(一头插 一头焊)G型(两头焊接)

以下只喺例子, 絕對唔啱你用, 勿直接拍
e.g.
https://item.taobao.com/item.htm?id=45705166954

我已經多年唔駛去新高登,所以唔知D做維修嘅有無得配比你,但你嗰款比較少人用,個人覺得機會好微,慳番D車費同時間好過

淘寶呢啲排線有啲係可以自己剪

你未插實, 啡色要向前或向下夾亡實

可去新高登有冇,
帶去配,
用呎度銀腳幾多mm,16腳,
度啱總長度,如20腳也可cut去4腳,
我買過,好似20-30蚊

可去新高登有冇,
帶去配,
用呎度銀腳幾多mm,16腳,
度啱總長度,如20腳也可cut去4腳,
我買過,好似20-30蚊 ...
jackwong717 發表於 2016-8-31 09:34

謝謝, 等我得閒出去睇睇

回覆 6# azothterry
剪左好似唔夠長
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  azothterry
剪左好似唔夠長
jackwong717 發表於 2016-8-31 10:28

暫時未想做到 li 步
因為而家係Speaker 無聲, 但插耳機有聲...
如果剪左又唔夠長, 變左兩樣都無聲.....

試下CALL原廠問下有冇得賣條CABLE