[操作疑難] 舊玻璃窗窿,只有240MM, 相磨到243-245MM, 有什麼方法..

安裝要求是247-250MM  ,
我只能想到細的, 半月型的油石, 好似鴨記街舖見過吓, C-HING 有沒有好介紹,是否旺角,廣東道一帶才有,

想像是 油石#80,兩吋闊,半月型, CUT 好卡紙樣, 油MARKER , MARK 好位,磨0.5~1.5小時.

後話: 按上手業主話, 個抽氣扇係原有的,開窿位帥父,都好..手緊吓,把刀開多2MM, 就有244MM, 我就唔洗煩.

安裝要求是247-250MM  ,
我只能想到細的, 半月型的油石, 好似鴨記街舖見過吓, C-HING 有沒有好介紹,是否旺 ...
dino_lo 發表於 2016-8-29 09:45

換過塊玻璃開過新窿啦,重快!

係我就睇下可唔可以改細把抽氣扇相對245mm孔D配合位置,將塑膠或金屬改細點都比擴大個240mm玻璃孔易。

240mm內孔都夠位落角磨,有角磨可以用玻璃磨碟,試過都唔錯,係磨出嚟個面稍嫌粗少少
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

240mm內孔都夠位落角磨,有角磨可以用玻璃磨碟,試過都唔錯,係磨出嚟個面稍嫌粗少少
...
digiman 發表於 2016-8-29 14:59

只有充電鑽.和一對手,  多謝樓上兩位C-HING 先.
原本是前方後圓的抽氣扇,上次我換,KDK時己用了,CUT扣骨位,只用玻璃膠的方式, 今水的KDK位更好,膠料足,成個都無位可以CUT走.
好唔願意都係買KDK的圓抽氣扇......
如果有C-HING 知道另多有少少名的牌子的8吋前方後圓抽氣可以用240就安裝?

只有充電鑽.和一對手,  多謝樓上兩位C-HING 先.
原本是前方後圓的抽氣扇,上次我換,KDK時己用了,CUT扣骨 ...
dino_lo 發表於 2016-8-29 15:48

另一個選擇,索性改裝8"方抽,日後換扇都易配啲,換玻璃或鋁板都係有限錢

...
digiman 發表於 2016-8-29 14:59

就算用玻璃刀界, 咁少位已經好易整裂其他位置, 何況用角磨機! 界塊新玻璃都唔係好貴

就算用玻璃刀界, 咁少位已經好易整裂其他位置, 何況用角磨機! 界塊新玻璃都唔係好貴 ...
smallstar 發表於 2016-8-29 16:18

呢隻砂輪碟唔易磨崩邊,鴨記買都只係$9,買隻玩吓咪知得唔得囉

界玻璃唔貴,但功夫都唔少,尤其是之前未試換鋁窗玻璃啲人,我第一次都有啲"論盡"架試過後熟手又唔同

呢隻砂輪碟唔易磨崩邊,鴨記買都只係$9,買隻玩吓咪知得唔得囉

界玻璃唔貴,但功夫都唔少,尤其是之前未 ...
digiman 發表於 2016-8-29 16:30

我未試過咁磨, 因擔心一爆就要去界玻璃, 到時要周圍揾玻璃舖都麻煩, 換同唧玻璃膠晒時間又晒功夫.

界塊新玻璃吧!