[操作疑難] 用咩漆去油廚櫃?

屋企有一邊廚櫃用左十多年, 有D漆甩左, 但未甩個D好實, 剷都剷唔走.
而家想自己買D 油去COVER 佢, 應該用邊種漆?
Thanks!

有無人識?
Thanks!

有無人識?
Thanks!
2000092 發表於 2016-8-31 14:02
去五金店買起漆水,再用幼沙磨返滑佢,再買手掃漆油返二至三浸

屋企有一邊廚櫃用左十多年, 有D漆甩左, 但未甩個D好實, 剷都剷唔走.
而家想自己買D 油去COVER 佢, 應該用邊 ...
2000092 發表於 2016-8-30 21:41

買磁油 用松節水稀釋

如未甩的舊漆黏附力好強,剷都剷唔走,唔介意個面唔夠平滑,或者可以唔剷走,前提係要知道舊漆係油性手掃漆定係磁漆,如唔剷走舊漆,最好油番同一種類做面層。
因油性手掃漆(硝基漆)是唯一的固化成膜後可以由相應的稀釋料(X-01稀釋劑,又稱天那水)溶解還原的化學油漆品種,乾透後漆膜較硬,脫落時很多時會成小碎塊。
而油性膠玉磁漆的相應稀釋劑是松節水,乾透後的漆膜不能被相應的稀釋劑溶解還原,漆膜較軟及彈性較大,脫落時很少會成小碎塊,漆膜會軟到可作某程度屈曲而不斷開。
可參考上述描述確定舊漆是手掃漆或磁漆。
就算唔將舊漆起底,都要用砂紙磨走舊漆面與周圍環境接觸的氧化/油污層,再用清潔劑與清水清潔乾透後先上新漆。
猜原漆係以噴塗方式的手掃漆機會較高。

買磁油 用松節水稀釋
別問我是誰 發表於 2016-8-31 21:30

我都想油過個廚櫃,師兄請問係咪可以用E個立邦磁漆油?感激

我都想油過個廚櫃,師兄請問係咪可以用E個立邦磁漆油?感激
carmanchan2 發表於 2016-9-7 00:00

你呢款水性磁油喎 睇返盒上面或買果時問吓 睇吓用咩黎稀釋

試下用天拿水摔下d油先,要知咩油先油邊種油