[操作疑難] Fuji Xerox CP105b Colour Laser Printer Paper Jam 清除之後,Paper Jam 燈仍然長著不熄

如題,請看圖三。

Jam紙之前部機係100%正常運作,Jam完之後,雖然已經清除了jam咗的紙張,  Paper Jam 燈仍然長著,而家印唔到嘢。 部機入面d toner應該仲有八至九成新, 只換入幾個月。

我願意免費送出給有技術維修的人仕。只要求你如果修理番好,要將修理過程post上這裏,等大家可以學到野。

有意請PM我, 只限銅鑼灣自取
(注意: 不包任何cable)。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如題,請看圖三。

Jam紙之前部機係100%正常運作,Jam完之後,雖然已經清除了jam咗的紙張,  Paper Jam  ...
citibatter 發表於 2016-8-31 18:29

火牛,及火牛線包唔包架

火牛,及火牛線包唔包架
whitechunk 發表於 2016-8-31 21:38

內置火牛的。
電源線就用品字插,唔包的。

via HKEPC Reader for Android

師兄小問題黎,好易解決,我都係用這部打印機!

我上次同樣問題掉咗,後尾知可能要加鐵粉。

我已經淘左幾套鐵粉,放完假慢慢整!其實買多部新既,每用3套代用加一次鐵粉,部機就有排玩,賣鐵粉淘店教既!

我上次同樣問題掉咗,後尾知可能要加鐵粉。

stockmike 發表於 2016-8-31 22:55

Jam paper 燈著係因為要加鐵粉?
可惜我已買了部CP115w替代了。

cp115w如果要用代用,都要預早加鐵粉!同左2套就要加!

清紙時夾硬拉,就會有機會有殘紙角留係入面
上個月都係咁,最後要拆開清除左就用得返

試左拔除電源線(插穌)約幾分鐘後重新插返電源未?有好多機 jam紙後要按一個Reset掣,費事搵就移除電源等一陣,再重接電源=Reset all。如唔關reset事,最大可能係重有碎紙留低干擾倒個sensor(微動掣或光耦感應),個sensor壞都有可能,不過機會好細,拆開睇下就知。