[求教]有關WR2定期測試證明書問題

曾邀多間機電署註冊承辦商報價(雖明白這是物管公司/法團責任,因某種原因而受托),而高價與低價竟可相差達四倍,知道這裡有好多師兄可能係業中翹楚,故求教一下各師兄有何原因令相同的測試處理可令價格相差這樣大,而選擇適合的承辦商要注意那些方面。
雖然這問題可能偏離DIY範疇,不過這問題影響著香港所有業主,小弟閱讀這版過去的文章猜到極可能有這方面的專家師兄,望師兄們不吝指教
如小弟這文有違此區條例,祈版主原諒及移除。

你有冇俾D 相關資料俾D 公司
或者叫佢到現場觀察過?
有個價會準D

另外有D公司 如果佢地唔想接你個工程
又唔想唔覆得失個客
係會報特別貴

而有D特別平就係睇下你會唔會有DEFECT
搏你做執繕工程WR2A賺多舊

點揀我真係唔知
不過如果之前有做過WR2
又冇問題的話
可以揀返之前個承辦商
價錢唔係差太多
揀個之前做過嘅好過

最好問番物管要求onsite睇完報價同要求!利申,業委會委員!

1.想問下4倍即大約約多?1萬同4萬,定25萬同一佰萬?
2.有無對過報價單裡面嘅項目同價錢分別大唔大?
3.可問分判商借相關工程人員資料睇睇,例如:成座大廈應該起碼有個B仔先做到,如果大於2500A或有兩個來電就起碼C仔,從此幫忙判斷承辦商可唔可以完成單工程

回覆 2# gamebridgese
其實係以標書形式發出邀標,標書內已列明一切所需測試,如對來電ACB斷路器作機械性功能測試,檢查電接口位,作Ductor Test及接地故障環路抗阻等。對過載繼電器及對地漏電繼電器作二級測試,包括Secondary Injection Test。對功率因素補償電容,及掣櫃保護系統的充電池及充電器作檢測等。對各層電錶房、分掣房、水泵及消房泵房、升降機房、電話機房等公用電力裝置作檢測等。邀標書內附有各低壓掣房電力線路圖(即跟上次Form WR2 交與機電署加簽果張),該圖已顯示出只是單個變壓器供電,ACB最大為2500A。所以有B牌的電工技術人員已能負責這項目。其實註冊電業承辦商對WR2做何種測試應極清楚,有線路圖已應可有足夠資料估價,所以佢地都冇聯絡管理處做site visit就報價。
因快將轉管理公司,之前果間WR2承辦商冇回標(師兄們都是挑通眼眉會明白),我睇番之前WR2 d Defeat同做WR2A d記錄,真係
如師兄認識較實惠工作妥當的WR2承辦商,唔介意的話可PM小弟

回覆 4# billy0301

係兩個價當中,如再做WR2A執defect,真係唔野少,所以我先講係影響著每個香港業主。
仍相信市面上有不少正當地以技術知識賺取應得報酬的承辦商,奈何我不大認識,如師兄有認識可PM小弟。

仍相信市面上有不少正當地以技術知識賺取應得報酬的承辦商
diputs 發表於 2016-9-3 02:00

通常是 a 仔認真做,再伙同 b 仔簽名入 e&m

見 a 仔朋友很辛苦搬表入房度數,逐層跟水線,又找 cad 佬劃圖,以為是老散,原來是自己接 wr2 工程,伙拍 b 仔簽名

之前有跟過DEFECT 的話
好有可能今次係會乜問題都冇

出咗標書就簡單
你將個標價 同5年前個價比較一下 就OK
你D 承辦商係唔識嘅話
咪一係最低標  如果同5年前比低太多的話
咪揀同5年前個價差唔多果間囉

唔需要太擔心 DEFECT WR2A問題
因為有壞就要整 唔到你諗

回覆  gamebridgese
其實係以標書形式發出邀標,標書內已列明一切所需測試,如對來電ACB斷路器作機械性功 ...
diputs 發表於 2016-9-3 01:43 AM

其實ACB仲有好多測試要做,例如check aux connect,relay等,,仲有,如果site survey咗應該可以解低成本,例如:承辦商可知邊d嘢到期要更換,有時,唔停電睇,根本唔知有咩嘢要執,咁個報價得唔得?你覺得呢?

回覆 9# billy0301

多謝師兄回覆,明白ACB仲有好多測試要做,該標書只列明要作必要的機械及電氣測試,WR2承辦商自己應更清楚需執行的其他測試。線路圖中已標明所有有關的ACB, MCCB, CT, Fuse Switch, O/C及E/F Protective Relay IDMT, Charger & Battery, Cu Bus Bar及Bus Bar Trunking,補償電容等,仲有泵房、升降機房及各樓層電錶房的線路及相關的Bus Bar,MCB與Switch Fuse等,承辦商可依圖估算需做的測試工作。
極同意師兄提及如承辦商做埋site survey,個報價會更準確及或可降低成本,唔該晒!
標書中有寫明線路圖只供參考,有任何疑問可電詢或安排作site survey,雖己致電問獲邀承辦商需否安排實地視察,奈何全都說不用。真正原因不明,所以才在此發文,希望對這方面有認識師兄多多指教。