水溶性手掃漆問題

各位ching,我諗住油過道房門,道門本身係用油性手掃漆油,依家轉用同色水溶性手掃漆,洗唔洗起走舊果啲手掃漆,先油水溶性手掃漆?

help~~~

手掃漆漆膜較硬較脆,時日長左會開裂會甩,你自己是否放心將水性漆膜覆蓋於將來會裂會甩基材上面,自己決定。

手掃漆漆膜較硬較脆,時日長左會開裂會甩,你自己是否放心將水性漆膜覆蓋於將來會裂會甩基材上面,自己決定 ...
diputs 發表於 2016-9-3 02:27

ching,即係建議用起漆水,起走舊果啲手掃漆

ching,即係建議用起漆水,起走舊果啲手掃漆
CSA41200 發表於 2016-9-3 07:20

如果隻門表面好好地 用番油性手掃漆 咩都唔駛做可直接油

水性手掃漆最重要係工件表面冇油,有油易脫離,舊油性手掃漆用砂紙省花表面就可以

不過如果唔係好急嘅話,依排濕度高唔好油,尤其是油性手掃漆會有白化現象(落化白水可以解決),遲啲乾燥啲先油會理想好多

如果隻門表面好好地 用番油性手掃漆 咩都唔駛做可直接油
別問我是誰 發表於 2016-9-3 07:50

其實我都想用返油性手掃漆,但係嗰陣味好鬼臭,陣間隔離屋又去投訴

水性手掃漆最重要係工件表面冇油,有油易脫離,舊油性手掃漆用砂紙省花表面就可以

不過如果唔係好急嘅話, ...
digiman 發表於 2016-9-3 08:40

工件表面無油...即係我要起走舊嗰啲漆先?

工件表面無油...即係我要起走舊嗰啲漆先?
CSA41200 發表於 2016-9-3 14:55

表達得唔好,係油脂唔係舊漆,例如煙油積,油油前工作表清潔就可以,舊漆輕輕用砂磨一吓會更好上新油漆

我屋企個木門框,之前都係就咁用立邦嗰隻水性磁漆油,無咩味同埋又無話裂呢個問題,不過表面本身無油嘅,可能就有分別。你試下學樓上ching講咁去用起漆水起哂先囉,始終用水性油真係無咁臭...