抽氣扇鋁窗頂簷下加塊鋁片

係廁所鋁窗頂簷下加塊鋁片, 用來擋滴水, 鋁片大約400mm(長), 200mm(濶), 請問用玻璃膠粘會否穩固

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

入水?係咪panasonic或kdk,同下圖唔一樣嘅,係咪裝漏咗個殼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

入水?係咪panasonic或kdk,同下圖唔一樣嘅,係咪裝漏咗個殼
digiman 發表於 2016-9-3 08:52

不是抽氣扇入水, 係抽氣扇下面有扇活動鋁窗, 平時開少少唔想有雨水滴入.

umm ... 理論上外牆唔比加建or要同管理處申請但都唔會批

用膠嘅瓦通板會唔會好啲? 跌落街都唔會有事~~

via HKEPC Reader for Android

不是抽氣扇入水, 係抽氣扇下面有扇活動鋁窗, 平時開少少唔想有雨水滴入. ...
ANWKLO 發表於 2016-9-3 09:01

玻璃膠唔穩陣,加自攻螺絲(要油油防鏽)或拉釘好啲

用膠嘅瓦通板會唔會好啲? 跌落街都唔會有事~~

via HKEPC Reader for Android
pkf 發表於 2016-9-3 09:03

膠嘅瓦通板是否耐用

umm ... 理論上外牆唔比加建or要同管理處申請但都唔會批
TH30 發表於 2016-9-3 09:03

即是違例

玻璃膠唔穩陣,加自攻螺絲(要油油防鏽)或拉釘好啲
digiman 發表於 2016-9-3 09:06

鋁窗頂個塊片, 難唔難鑽穿

鋁窗頂個塊片, 難唔難鑽穿
ANWKLO 發表於 2016-9-3 09:17

用自攻螺絲好易鑽,鋁窗邊近牆半吋內會有英泥,唔好用鑽咀直接鑽,一鑽到英泥枝鑽咀就玩完,再入啲位置要小心鑽到玻璃

用自攻最方便,但好快生鏽,長遠計油防鏽好啲,鋁拉釘唔怕鏽但要拉釘槍麻煩少少