請教鋸實木方法

有5條  6呎*3吋*2吋  實木  ,想鋸成5條 4呎+2呎

1)叫VAN 車去木舖界???  如可以,比幾多錢界???

2)買勿鋸  自己鋸???? 容易鋸嗎????

3)請提供可行方法,

THX!!!!

買呢類鋸

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2316856

唔怕辛苦 用手鋸 

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 2# 別問我是誰

有人同我講有排鋸,有無百幾蚊電鋸,但系鋸完一次又變電子垃圾

回覆  別問我是誰

有人同我講有排鋸,有無百幾蚊電鋸,但系鋸完一次又變電子垃圾 ...
taiman52 發表於 2016-9-5 04:44 AM

搬黎搬去 不如去鴨記執隻二手積疏仲好

via HKEPC Reader for Android LG V10

去五金舖買把呢種鋸約$80左右,手鋸嚟講呢種最慳力又快速,幾條木方好快搞掂
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3吋乘2吋應該唔難鋸

有5條  6呎*3吋*2吋  實木  ,想鋸成5條 4呎+2呎

1)叫VAN 車去木舖界???  如可以,比幾多錢界???

2)買勿鋸  ...
taiman52 發表於 2016-9-5 01:24

理解成4呎*2呎
    找木廠打碎後做成蔗渣板吧!

6呎長CUT成4呎剩2呎
闊3吋,厚2吋........手木鋸幾野就得啦

找木廠打碎後做成蔗渣板吧!
jackwong717 發表於 2016-9-5 09:50

樓主應該是想將6呎木劏開變4呎+2呎兩條
之前打風門口附近有樹瞓低左, 我都係用五樓的手鋸去鋸, 都係好快鋸開一節節搬走攪掂

回覆  別問我是誰

有人同我講有排鋸
taiman52 發表於 2016-9-5 04:44

你睇返所有回應 就知 (有人同你講有排鋸)  係呃人既 

就好似之前有個會員發主題問 行路都嫌辛苦 想買輪椅代步