電器長期待機耐用D定係唔用就熄耐用D?

除左電腦,依家好多家庭電器都有唔少電路板
其實長期待機耐用D定係唔用就熄耐用D? 前者用多多少少電,但後者會唔會容易被潮濕所影響呢?
特別係果D戶外電器,例如變頻冷氣

耐唔耐用唔識答,只可以話曬電,樂聲微波爐用51w,白朗洗衣機用38w,
以上都係輕觸式開關,兩樣90w,死都唔長插啦。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洗衣机插蘇通常係廚柜下面、好難用完關插蘇、我之前有部LG電視、平日唔用就關咗個蘇制、點知有次一開就拍一聲、壞咗!

惠而浦微波爐2.4W, 洗衣機1.2W

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洗衣机插蘇通常係廚柜下面、好難用完關插蘇、我之前有部LG電視、平日唔用就關咗個蘇制、點知有次一開就拍一 ...
kswong8d 發表於 2016-9-8 11:24

通電個下衝擊電流對電子野不利,長駁電好似好一點。

屋企電器一定不用就關電制;
買用到現在沒問題;
壞都不是壞電路板
長插有可能電制鬆;

耐唔耐用唔識答,只可以話曬電,樂聲微波爐用51w,白朗洗衣機用38w,
以上都係輕觸式開關,兩樣90w,死都唔長 ...
reddogdog 發表於 2016-9-8 10:56 AM

51W/38W咁多?
我個微波爐冇鐘,接近0
洗衣機9W

回覆 7# TH30

我都奇怪,有乜可能standby 都 50幾火。

回覆  TH30

我都奇怪,有乜可能standby 都 50幾火。
reddogdog 發表於 2016-9-8 16:27

我都想買隻玩吓,睇吓屋企D電器用電量,請問有邊隻好介紹

我個上網路由器長開住一關左又係開唔返。