有無人知寄摩打番大陸, 駛唔駛抽重稅?

最近淘左部機, 其中一組野有問題, 當中連埋一隻步進電機, 要退番上去.
之前試過寄電子野要打超重稅.
唔知步進電機, 需唔需要打稅?  有無 ching  試過寄摩打番打陸?  
順豐收唔收?  又或者有無邊間快遞會平D?

唔該哂先.

最近淘左部機, 其中一組野有問題, 當中連埋一隻步進電機, 要退番上去.
唔知步 ...
Super169 發表於 2016-9-8 01:58

睇你寄件果時用左邊類類別把件寄出... 同埋順豐點同你申報...
我記得同樣重量下...貴幾十元運費果果運費類別 係包寄電子件到國內唔會遇到打稅的...

唔知步 ...
Super169 發表於 2016-9-8 01:58

步進電機同電子嘢一樣,一定同你打超重稅。

先唔講關税問題,寄翻上去係一來貴同埋冇乜邊間會做。建議考慮帶上深圳寄。

唔該哂.

因為隻野有番一定重量, 運費都預左要百零蚊.

只係關稅比較驚, 大陸呢D野, 好似任佢開價的.  之前試過, 一粒手錶用既電池仔都話要 50, 粒野都唔駛 50, 客服都叫我拆出黎掉左佢算.  但隻錶都係幾舊水, 佢同我講最少要二三百.

帶去深圳係平好多, 但一來一回, 順利過關都起碼兩粒鐘.  或者我帶舊野去門市問問先, 我怕佢都唔知果舊係乜 (其實係一部雕刻機既 A軸).

17.5%稅就預左要比(唔收另計),但抽幾多就睇你張單申報價值點寫喇

電子野建議用順豐 H 件

你以為以前水貨客做咩野,咪就運黎D......

回覆 5# Super169

唔好以為自己帶過關就唔使打稅,好幾年前我一個朋友帶一部較重(用車仔拉)舊電子測量儀器上去,係落馬州關口比海關叫停,結果要交左約$1000。親自帶上深圳都要用水貨客策略先唔使打稅嫁!

回覆  Super169

唔好以為自己帶過關就唔使打稅,好幾年前我一個朋友帶一部較重(用車仔拉)舊電子測量儀 ...
diputs 發表於 2016-9-8 13:39

請問"水貨客策略" 即係點?  隻野都唔平, 港幣大約 2K, 抽十幾個巴仙都幾甘下.
我得一舊野, 又唔可能拆開?  
一隻電機, 又唔可能好似 iPad 果 D 當自用緊.   
直流既步進, 唔通拆開前面既爪, 同佢加個扇葉, 扮超級 芭蕉扇?

請問"水貨客策略" 即係點?  隻野都唔平, 港幣大約 2K, 抽十幾個巴仙都幾甘下.
我得一舊野, 又唔可能拆開? ...
Super169 發表於 2016-9-8 15:57

睇你好唔好彩,"輕盈"地過關會safe D,不過都係睇你樣....人多時會機會少D

果日樣衰時,2手fing fing都會check你....