[操作疑難] [請教] 舊款水喉擰制芯滲漏

有個舊款水喉擰制滲漏,扑落黎發覺係制芯枝軸滲水,有冇得再拆開換o-ring?

上星期買左成枝芯換 $28

幅相睇唔清楚枝頂針的接駁是怎樣
應該可拆出來

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

上星期買左成枝芯換 $28
dougtang 發表於 2016-9-15 17:02

同款?  本地5金鋪定TB?

幅相睇唔清楚枝頂針的接駁是怎樣
應該可拆出來
hongkongfun 發表於 2016-9-15 17:23

果個係弹扣,E+唔肯定有冇得換,所以冇再拆落去,因為怕裝唔番轉頭就大煲,水都冇得用....

果個係弹扣,E+唔肯定有冇得換,所以冇再拆落去,因為怕裝唔番轉頭就大煲,水都冇得用.... ...
uncle9 發表於 2016-9-15 17:28

但功夫已做了大半,差不多可完成
輕手用大 size 一字批插在彈扣開口位
再擰一字批,個彈扣位就會擴大左
咁就可以推出個扣,咁枝軸可以退出來換 o ring

但功夫已做了大半,差不多可完成
輕手用大 size 一字批插在彈扣開口位
再擰一字批,個彈扣位就會擴 ...
hongkongfun 發表於 2016-9-15 17:43

拆彈扣應該冇難度,但拆咗之後 枝芯係好似鑼絲咁擰出黎?

我又冇spare o ring喺手,要買....

拆彈扣應該冇難度,但拆咗之後 枝芯係好似鑼絲咁擰出黎?

我又冇spare o ring喺手,要買.... ...
uncle9 發表於 2016-9-15 17:54

吓!
無預備就唔好拆出來
通常預早時間拆出來,拆左就攞枝芯落街配 o ring
不過今日係中秋,好多舖都早收
如果有水喉膠布
可拆枝芯出來,用水喉膠布連 o ring 包厚枝芯 ( 四或五個都應該夠 )
咁就可以短時間內,暫時止著滲水

吓!
無預備就唔好拆出來
通常預早時間拆出來,拆左就攞枝芯落街配 o ring
不過今日係中秋,好 ...
hongkongfun 發表於 2016-9-15 18:10

唔拆又點知入面係咩樣呢…?

e+裝番晒, 開水就少少滲, 閂水冇漏, 唔理佢住, 等放完假5金鋪開番先再問過...