換LED光管………

屋企用緊傳統嘅光管,有牛有士撻。
依家打算換LED光管,唸住慳電啲。(0.6M傳統光管18W,LED光管8W;1.2M傳統光管30W,LED光管12W)

安裝嘅話,就咁拆咗士撻裝上去,同埋bypass隻牛,分別大唔大呢?
如果真係想慳電,係咪bypass隻牛會好啲?定係隻牛唔會係太食電呢?

屋企用緊傳統嘅光管,有牛有士撻。
依家打算換LED光管,唸住慳電啲。(0.6M傳統光管18W,LED光管8W;1.2M傳 ...
mdws2002 發表於 2016-9-19 14:53

光管現在都有電子管,不用士撻的,勸你都不要買led管,因一死都比較難買led管,長開1000w一小時才一度電,你計一計數用多了多少

光管現在都有電子管,不用士撻的,勸你都不要買led管,因一死都比較難買led管,長開1000w一小時才一度電,你計 ...
blackkh 發表於 2016-9-19 15:01

多謝資料。
LED燈管已買。
而且通常一買我都唔止買一支、兩支。
所以,應該都唔擔心話死咗較難買。

如果照咁睇。就咁拆士撻就可以方便日後要用返傳統光管都快手啲。(擰返入去就OK。)

淘海大擺,点会難買,唯獨香港代理買得太貴。

乜普通光管支架裝led光管,唔係一定要bypass火牛?

就咁裝上去就着到?

回覆 2# blackkh

樓主都講到明佢果隻有士撻,你仲話唔駛

印象中t8先有士撻,t5係冇士撻o既

led管死亦唔會太難買到,飛記都出左led光管啦,不過一定比tb貴

led光管最大問題係亮度、色溫同質量
同fluorescent light比,同一長度led光管應該比較暗
以飛記為例,2呎t8 fluorescent有1250lm,但led就只有800lm
其實廠應該有方法可以將led光管 brightness追返fluorescent,雙行led同加強散熱應該就ok
但偏偏唔做都唔知咩原因

不過樓主既然已買led光管就不妨一試,最多咪還原返law

其實已經有 新一代LED 光管可以直接安裝上傳統的光管盤,唔使 bypass隻牛,但價錢較貴,一支傳統 36W (4ft) 光管 $10.  LED 光管 10W (4 ft) $180.
發光效率 :
傳統光管 48 lm/w,  (48lmx36w=1728)
新一代LED 180 lm/w, (180lmx10w=1800)
相比較 傳統跟 LED 發光效率相約,但壽命及耗電率,LED 較優。
不過可能有人會考慮買18支傳統光管總壽命應該比一支LED長,
優點: 新一代LED光管 可調光暗,傳統光管不可以。

乜普通光管支架裝led光管,唔係一定要bypass火牛?
C-Leung 發表於 2016-9-19 21:18

我第一次改裝嗰陣,都以為係要直接220V接LED燈管兩邊。
所以,第一次裝嗰陣,都真係幾大改裝。

但之後Youtube嘅片教傳統燈座改裝LED光管,就咁拆個士撻出嚟就得。
今日一試,又真係OK喎。

就咁裝上去就着到?
大頭 發表於 2016-9-19 21:31

Youtube教係要拆個士撻落嚟。
不過,如果你嗰款本身已經係唔需要士撻嘅話,就唔知係咪就咁直接裝就得。