[操作疑難] 光管轉LED光管問題

1). T10光管40W, 轉LED光管, 如果要相同光度, 係咪買返40W?  定其他?

2). 光管架度, 攞走個士達(Starter), 裝返LED光管就得?

3). 相同光度計, 慳到幾多電費度?  (1支1日開12個鐘30日計)

唔該~~~

1). T10光管40W, 轉LED光管, 如果要相同光度, 係咪買返40W?  定其他?

2). 光管架度, 攞走個士達(Starter), ...
neo338388 發表於 2016-9-25 12:12

1) 似乎係長度決定火數。所以,你本身用開幾長,就買返幾長。
2) 我自己用緊嘅T8管就係,我唸T10應該都係一樣。
3) 字面上計,1度電= 1KWh。40W光管,開12個鐘30日,即係40*12*30/1000=14.4度電。
1.2米嘅T10管約22W,開12個鐘30日,即係22*12*30/1000=7.92度電。
字面上接近慳一半。

1) 似乎係長度決定火數。所以,你本身用開幾長,就買返幾長。
2) 我自己用緊嘅T8管就係,我唸T10應該都係 ...
mdws2002 發表於 2016-9-25 12:21

唔該晒!  咁就轉LED光管, 慳電耐用D~~~

又有個問題:

光管應該係T10, LED光管係咪買T8?  個光管架啱唔啱插的?

又有個問題:

光管應該係T10, LED光管係咪買T8?  個光管架啱唔啱插的?
neo338388 發表於 2016-9-25 13:20
四呎T10 T8腳冇分別~膽心的話拎枝T10管去配~

四呎T10 T8腳冇分別~膽心的話拎枝T10管去配~
hongkongiron 發表於 2016-9-25 13:25

唔該晒!

回覆 2# mdws2002

慳電是否慳錢?
每支成本相差幾多?壽命相差幾多?
平均以5年計,要花多少錢?最怕1年唔夠又話壞parts。拆落嚟維修好煩。

回覆  mdws2002

慳電是否慳錢?
每支成本相差幾多?壽命相差幾多?
平均以5年計,要花多少錢?最怕1年唔 ...
Joe_Black 發表於 2016-9-25 17:01

所以,我只係話字面上。
實際上,就要睇你買咩管啦。

不過,就我自己嚟講。
先唔計LED慳電嗰部分,就淘返嚟嘅佛山照明LED光管,計埋運費,都平過我樓下買支philips普通光管了。
剩低嘅,就只係耐用性。
因為我都係最近先換上去,所以耐用程度係點,就要等時間嚟驗證啦。

又有個問題:

neo338388 發表於 2016-9-25 13:20

以相同長度計,T8火數會細啲。1.2m嘅T10,22W,1.2m嘅T8,12W。

所以,我只係話字面上。
實際上,就要睇你買咩管啦。

不過,就我自己嚟講。
先唔計LED慳電嗰部分,就淘 ...
mdws2002 發表於 2016-9-25 18:00

師兄, 個LED燈管罩係玻璃定膠的?  集運會唔會整爛?  得嘅淘落嚟仲抵用.
(剛上淘寶睇過好似係玻璃的... ... )