[操作疑難] 請教如何分辨是漏電還是靜電呢?

話説公司有度大門好奇怪的, 每次開門當手揸住個金屬扶手時, 就會感覺到被電到的感覺, 亦聽到“de de”聲, 每次都係第一下揸落去個扶手度先感覺到, 再揸落去時已再沒有此感覺了, 感覺上似靜電多過漏電呀! 想請教如果是靜電的話, 咁係度門金屬的部份加一條線接去電掣的水線度有效嗎? 請指教一下, 謝謝!

請問現場有冇地毯?地毯是靜電元兇。尤其是新地毯。

張個扶手short落條水線,無跳fuse應該無漏電。。

via HKEPC Reader for Android

張個扶手short落條水線,無跳fuse應該無漏電。。  

via HKEPC Reader for Android ...
busilogicoo 發表於 2016-9-28 06:42 PM

如果佢係直short L就得,如果係漏電,固定電力應該無經水氣掣點跳?

其實香港電力條例,個金屬扶手應該要落地

每次摸都電到係漏電。
第一下摸先電到係靜電。

無論漏電還是靜電, 駁去電掣水線都有效

我覺得D靜電來自你身體,可能空氣較乾燥,走路時自身摩擦起電,到了扶手就放電,所以你感覺到被電到。

請問現場有冇地毯?地毯是靜電元兇。尤其是新地毯。
kswong8d 發表於 2016-9-28 18:37

門口沒有放地毯的, 另外如果度門把手真係漏電的話, 用萬用錶一頭督住門的把手, 一頭督住水線, 咁様可以測到是否有漏電嗎? 請指教一下, 謝謝!

用他筆試下