電箱跳制問題

樓唔係舊,大型私人屋苑。
之前部電腦用開onboard display, 同時開一部類似咁嘅大牌子portable circular saw一直都無咩問題。

但係自從加咗張 RX470後,同時開把電鋸就會跳制。 係63A 果個main fuse跳,所有插插蘇嘅電器都停。
無咩高耗電量嘅其他同事開著。

部腦加埋張470頂多都係得400W,把電鋸雖然係幾強勁但點解兩樣嘢同時開可以令63A fuse 跳制嘅?
唔開電腦又OK, 但部電腦平時用開都係好正常,買咗冇耐。

希望有版友可以解答一吓,謝謝

樓唔係舊,大型私人屋苑。
之前部電腦用開onboard display, 同時開一部類似咁嘅大牌子portable circular sa ...
bbsen 發表於 2016-9-30 18:51

63A 有無漏電保護功能先?

電腦用乜嘢牛?

顯卡搞到跳掣我真係第一次聽

你係電腦開住再開磨機就跳
定還是要顯卡有 Hi load 再開磨機先跳?

有可能係火牛出事

似漏電機會大,咁啱2樣加埋over30mA

電腦用乜嘢牛?
Joe_Black 發表於 2016-9-30 22:32

Cooler master 450W, 用開無問題

顯卡搞到跳掣我真係第一次聽

你係電腦開住再開磨機就跳
定還是要顯卡有 Hi load 再開磨機先跳?
...
jacky1d01 發表於 2016-9-30 22:46

我開住game 嚟試, 問題係之前用on board display都無試過咁。。。 張卡又唔係2000W, 真唔知點解

63A 有無漏電保護功能先?
3K 發表於 2016-9-30 22:17

屋苑7年樓左右, 請問點睇有冇漏電保護功能?

屋苑7年樓左右, 請問點睇有冇漏電保護功能?
bbsen 發表於 2016-10-1 01:18

最簡單....影相
一圖勝過千言萬語

仲有,最大特徵係有個 TEST 掣

拆走張 RX470後開鋸仲跳唔跳?