[操作疑難] 避雷針

師兄們,請問點樣判斷一間村屋有無需要裝避雷針呢?仲有就係貨櫃場通常都好大,附近又無咩高樓,啲貨櫃一般都堆到三四層高,點解好似無咩聽過啲貨櫃比雷打中既,謝謝

師兄們,請問點樣判斷一間村屋有無需要裝避雷針呢?仲有就係貨櫃場通常都好大,附近又無咩高樓,啲貨櫃一般 ...
kit213 發表於 2016-10-3 23:01

上天台就會見到.而且支針連住一條銅帶 連到地下

點解好似無咩聽過啲貨櫃比雷打中既 ...
kit213 發表於 2016/10/3 23:01

我諗不是無打中,只係個殼本身是導電體,電流會落地,一般來講即使打中都不會有大問題。就好似飛機,一般來講被閃電打中都無大問題。

其實「避電針」係個錯誤命名的詞語,它是個不怕被電擊的裝置,但它絕對不會避電,相反,係專登吸引閃電去擊中它,再將電流帶落地,令電流不至於會經過容易受電流破壞的路徑落地。

但係能夠空氣電阻中放電,應该有成1k V, 原来飛機可頂到雷電,又學到野,
thx

但係能夠空氣電阻中放電,應该有成1k V, 原来飛機可頂到雷電,又學到野,
thx ...
999067800 發表於 2016-10-4 00:39

行雷最少幾百k V,飛機唔係硬頂雷電,而係電流會順住電阻最少嘅地方(機殻)走,所以其他部份無強大電擊至頂得住。其實被閃電打中飛機並非完全無事,不過一般唔影響飛行咁解。

回覆 3# C_Law

咁如果住貨櫃屋,即係唔使避雷針都得?

行雷最少幾百k V,飛機唔係硬頂雷電,而係電流會順住電阻最少嘅地方(機殻)走,所以其他部份無強大電擊至 ...
高登阿伯 發表於 2016-10-4 00:56

le度好多高手,知識宝庫

師兄們,請問點樣判斷一間村屋有無需要裝避雷針呢?仲有就係貨櫃場通常都好大,附近又無咩高樓,啲貨櫃一般 ...
kit213 發表於 2016-10-3 23:01

以前同外國生產避雷針嘅廠家傾過,佢地話:除非你間屋係空地中零零舍舍一間、又或者好多房屋而你果間又零舍特別高,咁就要裝避雷針,如果附近都係差唔多高嘅建築物,你就唔好剩係自己間屋裝避雷針,否則原本有機會劈落附近房屋嘅雷都會去晒你果度
(不過如果你間屋好重要而你又有好多閒錢又另計)

回覆  C_Law

咁如果住貨櫃屋,即係唔使避雷針都得?
kit213 發表於 2016-10-4 01:07

理論上,貨櫃屋最多兩層,如果格離有高樓大厦或大樹,應該唔會打中你.