[操作疑難] 天花板維修 (II)

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最後決定自己來, 請問而家咁,  仲洗唔洗繼續 省走d 銹?定已經可以油防銹油?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 78&pid=35375305

你有冇搵過裝修佬ga?  正常裝修佬都識整,  但咁細單野正常唔會接!

你唔去搞滲水源頭就去修修補補是無用的!
自己過來人搵水喉佬用水磅檢查話無事,但每次家人冲完涼浴缸底部就水流不斷,自己冲漏小小,
最後自己發現是熱水管開熱水後就會漏水!
原因是我冲涼習慣到最尾會擰低熱水量,所以漏小小,而家人習慣話停就停,喉管內壓力很大而漏出。

搵左管理處同食環睇完,  都話唔係漏水引致 !而上面尼個位又真係唔係厠所同廚房 , 冇水管經過,  唔近窗!

摸落去又真係冇濕!

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

開熱水就漏水,係因為冇用熱水銅喉冷縮熱漲引起,唔關使用習慣事。

最後決定自己來, 請問而家咁,  仲洗唔洗繼續 省走d 銹?定已經可以油防銹油?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅 ...
rebmup 發表於 2016-10-4 17:40

何止省鏽 人地仲會用磨機磨哂啲鏽添

回覆 1# rebmup

先用鎚仔+鐵鑿仔(杉仔),打走生鋼筋表面如水成岩般的浮鏽層,再用把8吋金工幼銼銼下鋼筋表面啡色面,如可以的話,最好鑿走鋼筋藏於石屎的上下兩端約一吋,及鋼筋背面約手指粗的石屎,令整段外露鋼筋可除鏽及上鉛水油。該油內的鋅粉會將鋼筋表面淺啡色的薄氧化鐵層以化學方式替代,使氧化鐵層消失,與一般的紅丹(含氧化鐵)底油唔同,不過會較貴,但值得。鉛水油乾透後,於鋼筋面及舊爆裂石屎面油兩層(方向相互成直角)的油泥(英泥寶或西卡膠皇+英泥開成如浮膠漆狀),約8成乾後用白英泥+沙(1:2~1:3)加適量水批平。

杉仔
鉛水油
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

天花批英泥 對新手嚟講 難度係好高既事 

天花批英泥 對新手嚟講 難度係好高既事 
別問我是誰 發表於 2016-10-5 01:25

續少批上去,硬左再比,分3次批