[操作疑難] 充電鋸介紹

打算買把充電鋸, 淘寶找到但選擇極小!
請問有無好介紹呢?
鋸鋁片為主.
淘寶找到這支 TCH
電動工具12V鋰電充電式往複鋸
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

打算買把充電鋸, 淘寶找到但選擇極小!
請問有無好介紹呢?
鋸鋁片為主.
淘寶找到這支 TCH
...
cody2k 發表於 2016-10-8 22:33

呢把我都有 我主要係鋸木 當係積梳咁用 未試過鋸鋁或鐵

買呢個牌子野要留意 買果時幅圖係 TCH 但送嚟會係以下牌子 

https://item.taobao.com/item.htm ... .7700714.0.0.5AFbyT

一陣就冇電

多謝師兄提供!
大陸嘢都預咗亂貼牌子!
我琴日見鴨記有把充電鋸都係400幾蚊,唔知有無師兄用過呢?

個人經驗,老虎鋸用jigsaw鋸片相對冇老虎鋸片咁好力快速,試過裝手鐵鋸片都係唔及老虎鋸片,因為老虎鋸片刃身闊啲受力好多,應該買可裝老虎鋸片及jigsaw鋸片,以老虎鋸片為主,積梳鋸片只用係少量曲線操作,亦都可買快速換鋸片款,但唔可以裝其他鋸片,只可裝老虎鋸專用鋸片

老虎鋸唔可以取代jigsaw,用老虎鋸鋸曲線比較難操作及鋸得準確

其實老虎鋸拆嘢粗鋸最好,想要精準比較要係操控上落工夫,同埋可配長鋸片鋸闊身物件(例如幾吋水喉)

師兄呢把老虎鋸。用黎拆野方便啲。如果開料的話用積梳好啲喎。配條鋸鐵既積梳鋸片就得啦。

多謝師兄提供!
大陸嘢都預咗亂貼牌子!
我琴日見鴨記有把充電鋸都係400幾蚊,唔知有無師兄用過呢? ...
cody2k 發表於 2016-10-9 06:46

我以前及而家 只用過呢把充電電鋸

220V 既積梳就用得多 (主要介鐵)

唔該晒師兄。

唔知今日新填地街的鋪頭開唔開呢?
想去睇下有無差不多的產品。
淘寶計落都要500蚊一把!(二粒電),如果香港差不多價錢,就不如在香港買。