電批轉速

請問有些電批有兩級速度 如0~650, 0~1200.
兩級都是無段變速, 那分兩級的好處是什麼?

請問有些電批有兩級速度 如0~650, 0~1200.
兩級都是無段變速, 那分兩級的好處是什麼? ...
nganshiu 發表於 2016-10-10 00:14

簡單啲講 速度越快扭力越小 速度越慢扭力越大

汽車或單車 一波二波原理明唔明  如果你有雙速電批

你可試吓用快速 慢慢開動 捉住個索頭 睇吓捉唔捉得停

再試吓用慢速 慢慢開動 捉住個索頭 又睇吓捉唔捉得停

睇吓慢速係咪扭力大啲

又或者收粒螺絲 用快速 收實粒螺絲後 再收都收唔郁 再用慢速再收 可以收多些小

相反 用慢速收實咗粒螺絲後 再轉用快速嚟收 就唔會再收得郁

明白. 謝謝.

力量如下:
650 (0~650) > 1200 (0~1200)
10 (0~650)  > 10 (0~1200)

如 (0~1200)段夠力, 那(0~650)段真是好少機會用?!

明白. 謝謝.

力量如下:

如 (0~1200)段夠力, 那 ...
nganshiu 發表於 2016-10-10 13:17
都算係 但都要睇支批用幾多 V 18V 或以上真係好夠力 12V 就差啲

但有時收啲硬既野  例如門框 門框啲木真係好硬 用 12V 快速未必夠力收得盡

同一支批,快速食電D

明白. 謝謝.

力量如下:

如 (0~1200)段夠力, 那 ...
nganshiu 發表於 2016-10-10 13:17