小米尿袋 懷疑漏電池水

我有一個 16000 小米尿袋,用左未夠一年,
前幾日差唔到電,頂到個四個燈位,一按個大掣就長着,
充唔到電,又唔可以幫其他設備充電。

上網睇番,完來小米尿袋得半年保用,即係過左保,
所以就拆開舊尿袋,打開後,見到其中有一粒 18650電外殼變左色,
似漏過電池水,再睇下個鋁殼內部,有一達達白色氧化跡象,
個尿袋都應該打柴多,打算拆左另外幾粒 18650 電比風扇用算。
唔知係我黑仔,定係小米尿袋 d 質量有問題?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

官方 回應 "你買了假電"

最重要 睇睇 有無TI BQ24195 德州電源控制晶片

士碌架 發表於 2016-10-12 09:36

我係小米官網買,順風送上門

估計是5顆並聯的, 剪掉那可壞的, 大概就可繼續用

是不是經常放在潮濕地方;

aazz 發表於 2016-10-12 10:29

我覺得是 LG 質量的問題多啲, 我之前買了四粒三洋 2600mah 18650 電, 準備給可以換電式尿袋使用, 半年後再買多四粒三叔 3000mah 18650 電, 同樣地放埋同一地方, 不到半年三叔全數已勁漏汁了, 問題係我一次都無用過啲三叔電呀! 但三洋則完全沒有問題哦!~

aazz 發表於 2016-10-12 10:29

唔係,都係放係屋企,
一星期都有用一兩次,同d 小米 10400 尿袋一齊輪住用,
d 10400 就好好地,呢舊 16000 就咁樣,
唔知係唔係16000 d 質量差d。

估計是5顆並聯的, 剪掉那可壞的, 大概就可繼續用
xiao 發表於 2016-10-12 09:56

試過,都係唔得,我而家拆晒d電出黎比把蕉扇用算,
最奇怪懷疑漏水個粒電,拆左出黎一樣用到。

最重要 睇睇 有無TI BQ24195 德州電源控制晶片

...
士碌架 發表於 2016-10-12 09:36

係有呢粒晶片,官網買,應該係真野

5粒並聯, 5粒都唔MATCH的話就會成日冇啦啦扯死一粒/幾粒

可以話係設計問題,又可以話係電芯質量問題

不過並聯5粒風險都幾高下