[操作疑難] 防雙金屬效應物料

收到驗窗通知,在搵人檢驗前,想了解多一些工序上的問題.
根據有關指引, 換不銹鋼釘時,窗框孔口需塗上含瀝青的油料或密封劑。

具體這是什麼產品, 請有經驗的師兄指教。

我已Google多時,找不到答案。謝

via HKEPC Reader for Android

一般做法打玻璃膠

一般做法打玻璃膠
999067800 發表於 2016-10-14 10:41

不銹鋼螺丝牙收在铝框内, 框內絲牙才發生雙金屬效應, 點打玻璃膠入去絲牙內? 兩種不同金屬接觸才發生的。

收到驗窗通知,在搵人檢驗前,想了解多一些工序上的問題.
根據有關指引, 換不銹鋼釘時,窗框孔口需塗上含瀝青 ...
Maxilogic 發表於 2016-10-14 10:14

去年前與屋宇署工程師們開會講不銹鋼螺絲或拉釘產生雙金屬效應問題, 結果因施工工序問題亦不能防止雙金屬效應的發生, 而屋宇署工程師回答已在最新的指引內刪除了雙金屬效應字句,  而再問是否一定要用不銹鋼螺絲或不銹鋼拉釘, 他們回覆是没有規定, 而他們再補充一句的是如果用不銹鋼拉釘,果拉得唔夠實會更加危險, 最後他們結論再強調是窗戶安全唔跌落街就得, 有答等於無答。

窗框孔口需塗上含瀝青的油料或密封劑。

Maxilogic 發表於 2016-10-14 10:14

研究過..問過附近所有五金店..
結論喺無人賣,無人知喺乜,有錢都買唔到..

鋁拉釘無問題可以用好耐,我就唔會自己捉蟲走去製造雙金屬效應

雙金屬效應生銹問題喺會發生
所以換咗不銹鋼釘嘅無辨法,注定等拉釘生銹, 不斷再比鋁窗公司強賺多筆

記住,而家喺強驗,唔好比人變成強換強賺,自己要有主意

再問是否一定要用不銹鋼螺絲或不銹鋼拉釘, 他們回覆是没有規定..結論再強調是窗戶安全唔跌落街就得

smallstar 發表於 2016-10-14 12:51

我都喺攞到同一個回覆..
有關部門回覆口徑真喺夠劃一

去年前與屋宇署工程師們開會講不銹鋼螺絲或拉釘產生雙金屬效應問題, 結果因施工工序問題亦不能防止雙金屬 ...
smallstar 發表於 2016-10-14 12:51

都好,繼續用鋁拉釘算

根據有關指引, 換不銹鋼釘時,窗框孔口需塗上含瀝青的油料或密封劑。

請問那兒有該指引?

所以換咗不銹鋼釘嘅無辨法,注定等拉釘生銹, 不斷再比鋁窗公司強賺多筆

solexkey 發表於 2016-10-14 12:59

不銹鋼拉釘點解會生銹,唔係應該係鋁? (i.e. 鋁窗)

請問那兒有該指引?
BEpsilon 發表於 2016-10-14 17:08

http://www.bd.gov.hk/chineseT/documents/code/CoP_MBIS_MWISc.pdf

第60 頁開始

http://www.bd.gov.hk/chineseT/do ... c_amendment2014.pdf
較新版本