鋰電keep住Full傷D定係90-100%之間Cycle傷D?

=電話長插好定差滿就停,跌完再差

想鋰電長命 最好 keep 住20~50%電量,次選係20~80%
以上係 sony nb 嘅電池修護option, 但實際做又無軟硬件協助有啲難度
長差同用到盡死得最快,差滿就好拔電,我鐘意用尿袋差住瞓覺等佢差唔滿 尿袋就無電

以上係我嘅理解,唔知有錯無

想鋰電長命 最好 keep 住20~50%電量,次選係20~80%
以上係 sony nb 嘅電池修護option, 但實際做又無軟硬件 ...
go2oversea 發表於 2016-10-17 15:18

現在邊有設計充鋰電會長差? 差滿都自動 cut 啦, 長keep 100% 滿最好, 肯定粒電長命好多。

Really?

長keep 100% 滿最好, 肯定粒電長命好多
smallstar 發表於 2016-10-17 15:26

現在邊有設計充鋰電會長差? 差滿都自動 cut 啦, 長keep 100% 滿最好, 肯定粒電長命好多。 ...
smallstar 發表於 2016-10-17 15:26

想問吓如果 100% cut咗之後,跌返99% 佢又差唔差返呢?
咁咪 100>99>100>99…

最傷係精神
我就從來唔理會呢啲,壞咪換囉,冇咁嘅精神心機去搞

Really?
hknightlife 發表於 2016-10-17 15:37

當然, 少充少放一定長命

keep 住100傷啲

你一路CHARGE 住,話就話KEEP住100,但據我理解部電話都仲係喺粒電度拎電
個CYCLE 一樣係用左

想問吓如果 100% cut咗之後,跌返99% 佢又差唔差返呢?
咁咪 100>99>100>99…  ...
go2oversea 發表於 2016-10-17 15:44

係,一樣會用左個CYCLE...
想粒電長命係最好KEEP住佢30-70%電
同埋盡量唔好俾佢高溫

當然..個問題係你會唔會覺得煩

义完即用無大問題,
义100%取出後,放置不用,1年後多數大肚