擴音機火牛燒了可配到這個嗎

電源火牛110V,不知甚麼原因燒了,這火牛內裡有保險綫保護嗎
不知繞組次級輸出多少電壓?外表可睇到嗎?
請指點謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電源火牛110V,不知甚麼原因燒了,這火牛內裡有保險綫保護嗎
不知繞組次級輸出多少電壓?外表可睇到嗎?
請指點 ...
faifaifai5577 發表於 2016-10-18 23:32

之前有維修過嗎? 見電源供電PCB上, 有飛線及補線痕跡, 另外如果是普通 EI 牛, 先用萬用錶在沒接電情況下度下火牛每一接點的阻值大約是多少?

回覆 2# sonycliepda
之前有維修過
初和次級量都沒有阻值沒限大,奇怪火牛沒有燒焦味
不知火牛內有保險綫保護

一般黎講,火牛好少燒,入面得銅線, 要燒都燒左旁邊的保險絲先

EI牛好少見內部有保險絲,環牛就見過

初 次級線圈 好少會一齊燒
可能係錫面氧化左
用他表筆擦錫面幾下再度多次

差不多 20年前試過幫FD修理過微型 HiFi 日本水貨110V
快手插錯220V就燒左
剛開箱未用過就燒左
度過係初級線圈燒左又唔知output幾多
於是拆隻牛出來搵隻差不多size + 漆皮線相約的
把新牛的EI片抽出
淨裝回E片
懷牛都一樣
然後2隻牛E對3燒電焊連起
再度下隻牛2組輸出分別12V & 18V
我估都應該合用就用非線方式外置 HiFi 出面
結果起死回生
部機早幾年才退休

咩機? 咩型號?
Check 吓有無 SM.

回覆 7# kchouse
你好
拆個牛出來睇下有沒保險綫,牛初級有三引綫,發覺圖中初級原本接1和3,用表讀開路,但1和2讀電有阻85R值為何?輸出二組沒事,細心看1,3應有個元件連接,接1,2 110v應可以

回覆  kchouse
你好
拆個牛出來睇下有沒保險綫,牛初級有三引綫,發覺圖中初級原本接1和3,用表讀開路,但1和2 ...
faifaifai5577 發表於 2016-10-19 22:39
1-3才是供電的.