鋁窗換玻璃

隻窗有呎幾 x 4呎幾左右,換玻璃其實係咪會成隻甩左落黎先?(唔係我換.,只想知道下程序)

火星

可以唔使咖~

上次爆鋁窗玻璃,我見個cfu差吾多成隻鋁窗架甩咗先再上玻璃,一定要比cfu做,我上次收700(幾個月前)

記得要求要品質好厚玻璃,今時今日d玻璃品質唔夠10幾年前d玻璃好

上次我家姐話屋企找附近鋪的人換都系五百多元,佢用工具吸住塊玻璃套上去,好快完成!

如果有雙開鋁窗, 可以在另一窗伸手到外面介膠, 可以唔駛成隻甩左落黎.

窗框四邊條斜角一啪就nut, nut到就可以换!

隻窗有呎幾 x 4呎幾左右,換玻璃其實係咪會成隻甩左落黎先?(唔係我換.,只想知道下程序)

火星 ...
hardness 發表於 2016-10-23 10:17

唔拆隻窗落來, 就咁換! 好多問題架
要先拆窗落來, 剷起所有玻璃膠, 起四條玻璃壓線, 換玻璃, 要加回防震膠粒, 裝回壓線, 打膠, 等乾先裝返上去。
如果唔拆窗, 小心塊拆玻璃同壓線會跌落街, 而還有裝玻璃時因没有玻璃膠固定, 鋁窗框會變形, 玻璃會走位,  又要內外打膠,  玻璃膠又未乾, 到頭來因窗框變形關唔貼或歪位, 令到隻窗好快玩完,懶同貪快就係咁結果。

唔拆隻窗落來, 就咁換! 好多問題架
要先拆窗落來, 剷起所有玻璃膠, 起四條玻璃壓線, 換玻璃, 要加回防震 ...
smallstar 發表於 2016-10-24 10:18