[操作疑難] 數碼電視

我大厦的業委將大家旅遊相片上戴數碼電視,並開一頻道給住户觀看。有冇C師知道是甚麽方法做到。

王維基郡申請唔到數碼電視牌照,你們試試申請.

王維基郡申請唔到數碼電視牌照,你們試試申請.
popwah 發表於 2016-10-24 21:22

可能有得攪, 好似大廈保安有條頻道Lift

咪同整條保安頻道一樣,不過一個接Cam,
佢接個機頂盒播相咁解之麻!

模擬台定數碼台先?
前者學樓上話齋同屋企收閉路電視冇分別,equipment加埋一千收下都有
後者淨係個modulator都要3-4000起碼,你住果度唔通係高檔野

模擬台定數碼台先?
前者學樓上話齋同屋企收閉路電視冇分別,equipment加埋一千收下都有
後者淨係個modulat ...
C-Leung 發表於 2016-10-24 11:25 PM

基本上而家個趨勢都要變數碼,但就如你所講都係錢作怪(器材貴),加上批出金額又唔大好難一批過換

易la, 大廈天線係法團既只不過加多一個signal入公共电線,只要啱制式就得,當然,你大廈法團攪埋d咁既野 ,唔洗問又係借機報大数,抽水從中落袋

我大厦的業委將大家旅遊相片上戴數碼電視,並開一頻道給住户觀看。有冇C師知道是甚麽方法做到。 ...
willchan 發表於 2016-10-24 20:56

有大把錢一定做到, 想DIY又要平, 就唔容易, 又唔可以干擾或減弱全座大廈接收系統, 起碼要加個 channel amp, modulator, 但祗係循環播放, 如果亙動更加唔簡單, 用 Internet server 算啦。

得知業委找contractor在機房處理,之後在智能電視scan就找到一個本邨的台。但需要甚麽設備就不知,請問高手,不須電訊局批。

回復 9 #willchan

唔駛批准