[操作疑難] 家用電鑽/批

請各師兄推介TB家用電鑽/批,見有好多v數,又好多速咁,試過用電芯電批,完全冇力

用途係上/甩鏍絲同鑽木板窿,謝謝各位

一般300~600電動螺絲批不能直接把螺絲鑽入木板。  要先用鑽咀開一個小孔才 才夠力上螺絲。
但眼見D師傅能夠一氣呵成把螺絲鉆入木板。可能係貴價 電螺絲批,

或者係冲擊螺絲批约$1XXX。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一般300~600電動螺絲批不能直接把螺絲鑽入木板。  要先用鑽咀開一個小孔才 才夠力上螺絲。
但眼見D師傅能夠 ...
HK2046 發表於 2016-10-27 00:15

用冲擊批上木工螺絲?木板頂得住?

但眼見D師傅能夠 ...
HK2046 發表於 2016-10-27 00:15

吓!我N年前鴨記買咗把$300內MOSTA 12v都夠力直接上螺絲入木啦!點會唔得呀?!
而且邊有人用冲擊批上螺絲入木板架!

其實係咪你唔識用把批咋,通常有得較力度,好似我把有一至十八級,
平時上螺絲五級內就得,
十級已經可以直接上螺絲入木板,
轉鐵先用十八級(其實轉紅磗都夠力,石屎就未必得)
另外仲有快慢速掣,快速轉嘢開窿,慢速上螺絲.

就算把鑽夠力直接上粒鑼絲入木度
禾刀會先鑽個細窿先
因為直接上o既話
木會爆o既機會 5 細..... ... .... .

但眼見D師傅能夠一氣呵成把螺絲鉆入木板。可能係貴價 電螺絲批,

或者係冲擊螺絲批约$1XXX。
HK2046 發表於 2016/10/27 00:15

我都有 MOSTA 12v 木板我入唔到螺絲
人哋畀咗把 Bosch 7.2 V 明顯大力哥 Mosta 感覺30%
其實我唔係名牌迷信這一定要買名牌
跟住再買埋吧二手makita衝擊批18V 無刷
跟住衝擊批大概係Mosta 200% 嘭嘭聲

唔係近來點解咁多 三行師父改買衝擊批

不同質料既木板硬度可以相差很大很大, 難以定論. 就以夾板計, 普通電批可以將綱牙扭入但唔能夠做到沉頭.

不同質料既木板硬度可以相差很大很大, 難以定論. 就以夾板計, 普通電批可以將綱牙扭入但唔能夠做到沉頭. ...
㊣半桶水 發表於 2016-10-27 03:04

收夾板如果就咁收到沉頭 木板多數會收到掃哂牙 

用鑽咀撥返個沉頭 先至收螺絲會較穩陣 

吓!我N年前鴨記買咗把$300內MOSTA 12v都夠力直接上螺絲入木啦!點會唔得呀?!
而且邊有人用冲擊批上螺絲入 ...
denc 發表於 2016-10-27 01:36

我都覺得 12V 電批收木板都足夠

就算門框咁硬既木 我都係用 12V 電批收門較

不過我就用石膏板果隻尖頭螺絲

收夾板如果就咁收到沉頭 木板多數會收到掃哂牙 

用鑽咀撥返個沉頭 先至收螺絲會較穩陣  ...
別問我是誰 發表於 2016-10-27 03:21

衝擊批應付得到, 所以衝擊批有尼方面既優勝.