[操作疑難] 電源供電問題……

想問問各位師兄,如果我有個裝置需要12V15A嘅供電。
請問就咁用電腦火牛嘅12V輸出插頭,可唔可以應付到?
如果唔得嘅話,想問問火牛單一12V輸出插頭最多可以出到幾多A?

上去各大火牛製造商睇spec,晤同火數都晤同输出。

如果唔得嘅話,想問問火牛單一12V輸出插頭最多可以出到幾多A?
mdws2002 發表於 2016-10-28 10:28

如果你用電腦牛單一個 molex 頭去推,條線 AWG18 負擔 15A 電流真係好盡...有風險

...
mdws2002 發表於 2016-10-28 10:28

火牛輸入火數越大, 當然輸出越大啦, 12V x 15A =輸出180W , 咁輸入至少須要幾多火呢? 要計埋是否長時間用盡 15A , 唔係咁多火牛頂得到。電腦牛一定唔掂, 因分左-5V/+5V, +12V/-12V. 單一組12V 頂唔順 15A

上去各大火牛製造商睇spec,晤同火數都晤同输出。
lnchu 發表於 2016-10-28 10:00

火牛輸入火數越大, 當然輸出越大啦, 12V x 15A =輸出180W , 咁輸入至少須要幾多火呢? 要計埋是否長時間用 ...
smallstar 發表於 2016-10-28 10:52

其實又未係真係去到15A咁盡嘅。保守估計,都係10A~12A左右。
因為有隻廠機牛壞咗底板,見佢上面個標纖寫住+12V 16A Max。
所以先唸可唔可以攞嚟用啫。

3D Printer?
留意幾點
1. 條12V線頂唔頂到(上面有師兄講左), 最好分開2xPCIE 6Pin拎電
2. 火牛可唔可以純拎12V起機,可能要加dummy load on 3V3同5V
3. Rail問題, 睇番火牛spec 1條Rail可唔可以拎足定要分開

因為有隻廠機牛壞咗底板,見佢上面個標纖寫住+12V 16A Max。
所以先唸可唔可以攞嚟用啫。 ...
mdws2002 發表於 2016-10-28 11:00

都寫明16A max,你用15A當然無問題。

好耐好耐以前嘅火牛會主力出5V,因為當年嘅零件係行5V TTL。但近十幾年嘅火牛已轉向12V供電為主,再由內部的供電模組轉成不同電壓。由於12V電力需求提高,有些設計分成多路輸出,例如4路每路30A(合共不超過70A),但有些設計則是單路輸出,例如某款1000W火牛12V輸出高達83.3A。

都寫明16A max,你用15A當然無問題。

好耐好耐以前嘅火牛會主力出5V,因為當年嘅零件係行5V TTL。但近十 ...
ckshum 發表於 2016-10-28 15:37

請問多路係咪即係隻牛會標示12V1,12V2,12V3……等等嗰啲?
Corsair呢隻有八十幾A,條線頂唔頂到啊?

請問多路係咪即係隻牛會標示12V1,12V2,12V3……等等嗰啲?
Corsair呢隻有八十幾A,條線頂唔頂到啊? ...
mdws2002 發表於 2016-10-28 15:40

隻牛標示12V1,12V2,12V3....即係多路輸出,要留意每路的最高電流。

83A用一條普通電線當然頂唔順啦。佢係modular design,可以插多幾條線,再集合返埋一齊。

其實又未係真係去到15A咁盡嘅。保守估計,都係10A~12A左右。
因為有隻廠機牛壞咗底板,見佢上面個標纖 ...
mdws2002 發表於 2016-10-28 11:00 AM

Dell?HP?
不過呢類牛有12v SB(電流細),要PS ON咗先著到大A數果組12v out
至於個裝置真係要用咁多電,咁火牛有幾多條普通12v out線最好就用晒,唔係可能會熱熔條線或者部份電流會響條線發熱下流失咗.