[操作疑難] 村屋安裝無線防盜系統請教

有親人住村屋,想安裝無線防盜系統,要求如下:

1. 預算約一千至二千,有DIY能力,打算淘寶買自己安裝;
2. 最好是868MHz,因為較少干擾,但434MHz或其他也可以;
3. 有GSM功能,即可插入SIM卡,有賊人入屋可打電話,最好可以用手機開關系統,及監察室內情況;
4.由於窗戶頗多,最好帶有8個以上門磁探測器;
5.為免讓賊人得知是否已開啟系統,所以警鐘最好沒有燈號顯示。

請各位ching推介,外國有類似系統,但只有兩個門磁探測器,所以超出預算:

回覆 1# ionavigo

基本上x 淘個個牌子差不多, 我有用過"夜狼", 有齊您要功能, 您可以搜尋下. 為什麼一提, 因為保用期內壞了寄回去肯免費維修. 還有, 無線的東西容易破解, 不可靠. 盡量用 hardwiring.

您有時間去華強安防市場, 所有東西可買齊.

回覆 2# chiefchecker

唔該哂CHING,看淘寶夜狼這系統似乎不錯,暫時只考慮無線的系統,因為較易安裝,而且目的希望賊人過主,他們是取易不取難,讓親人安心。

鴨記有,金屬扣

sorry,覆錯

如果有wifi,可考慮 小米智能家庭,我用緊,唔錯

我同你講,裝得黎D緊係show大大個防盜俾賊睇,取易不取難係大多隨機賊的目標.....

有心既,就算你裝佢佢都會搞到你....不過錢財不露眼的話,都唔會搞你,取易不取難嘛

你點會覺得個賊唔知,入左你打得黎報警,你仲捉到個賊呢?

你望緊係望個賊入都唔入屋,叫佢過主

而且目的希望賊人過主,他們是取易不取難,讓親人安心。
ionavigo 發表於 2016-10-31 00:31

正如上面師兄講:「你望緊係望個賊入都唔入屋,叫佢過主」
因此,你應該要令個賊在屋外〝睇到〞你有裝防盜系統:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正如上面師兄講:「你望緊係望個賊入都唔入屋,叫佢過主」
因此,你應該要令個賊在屋外〝睇到〞你有裝防盜 ...
BEpsilon 發表於 2016-10-31 21:44

裝ip cam之類都係,一定要有咁揚得咁揚,無死角對正最好

再配合基本防盜,己經無人想搞你,除非你擺住幾十球係sofa,再成台金,咁就算裝埋直線cam去保安都有人想做你

我都見過EBAY有人買警鐘殼,同IP cam殼,裝假狗,既然咁,不如行多步,裝成套防盜系統。
不過香港似乎唔太注意防盜,但住村屋我諗好有需要,有朋友就係比人爆左,損失財物之餘,仲有一排好唔開心同自責,覺得自己好唔小心,所以另一親友先諗要安裝防盜系統。