屋企平板換電

如果求其買粒鋰電,電壓一樣,用支雞fix 番條正負電線,之後貼喺機背後面,有冇問題?  個平板只屋企用,唔拎出街,所以外觀冇要求,只係粒電,mAH大咗而電壓一樣,係咪都OK?

電池通常有保護板,板上可能有ID或溫度感應。換其他電最好將原有保護板移植到新電池。

電池通常有保護板,板上可能有ID或溫度感應。換其他電最好將原有保護板移植到新電池。 ...
ckshum 發表於 2016-10-31 14:24

如果用18650得唔得?
移值D保護板麻唔麻煩㗎?

我直頭諗,買粒18650同埋charger ,再整個18650嘅電池盒喺平板背面,拆咗舊電,按番正負極落電池盒,咁又得唔得?

我直頭諗,買粒18650同埋charger ,再整個18650嘅電池盒喺平板背面,拆咗舊電,按番正負極落電池盒,咁又得 ...
路人乙 發表於 2016-10-31 15:09

不如買條特長充電線 2米,3米,4米 ......etc

拆電池減輕身,長用火牛 !

如果用18650得唔得?
移值D保護板麻唔麻煩㗎?
路人乙 發表於 2016-10-31 15:05

因為平板電池一般唔係淨係得紅黑兩線,換成其他電池部機可能偵測不到例如溫度訊號便當成故障。移植保護板唔難,可以參考吓呢個網頁:http://tw.gigacircle.com/3762859-1

因為平板電池一般唔係淨係得紅黑兩線,換成其他電池部機可能偵測不到例如溫度訊號便當成故障。移植保護板 ...
ckshum 發表於 2016-10-31 16:44

大陸機多兩線,基本任駁

好多人係ssp 買粒3.7v (滿電上限4.2v) 鋰電去換平板,之後唔為意部分平板用3.8v技術 (滿電上限4.35V)中伏, boom

因為平板電池一般唔係淨係得紅黑兩線,換成其他電池部機可能偵測不到例如溫度訊號便當成故障。移植保護板 ...
ckshum 發表於 2016-10-31 16:44

nexus 7 用3.75V, 上限4.28v,小米3.7v 估上限4.2v,blog主有危險
http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1A ... 2GB-Rating-3-7V.jpg

如果求其買粒鋰電,電壓一樣,用支雞fix 番條正負電線,之後貼喺機背後面,有冇問題?  個平板只屋企用,唔 ...
路人乙 發表於 2016-10-31 14:15

係屋企用, 唔使攪咁多野啦! 長插尿袋又簡單又方便呀!~