自己換 LCD penal, 困難嗎?

自己notebook Mon., 開始白化及蒙,淘佬有人賣人仔1百,想自己試下,有乜要注意?唔該爸C打!

1) 睇youtube你部notebook嘅拆機片(如果有)
2) 留意LCD Panel接motherboard嗰條film cable比較容易斷,拆嘅時候要小心

最好搵到拆機片睇下, 就算無都可以睇下其他同廠差唔多既
notebook呢樣野, 拆過幾部之後都知道d位大概係點,
新拆就慢d黎, 螺絲搵紙mark低位, 有時d長短唔同,
有d廠機底有標長短, 如果機底又無標長短, 你裝返果陣會好煩

好多排線要鬆左先(kb, mouse pad, mon, 指紋etc...), 唔好手快一掀起就整斷左佢
細心加慢慢黎無咩野既~

白化、矇,可能係 Mon 面塊偏光片老化。以前換過一次:
24# 開始有相
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=2179722&pid=33252452

如果係超簿mon ultrabook , 好易拆爛條邊

1) 睇youtube你部notebook嘅拆機片(如果有)
2) 留意LCD Panel接motherboard嗰條film cable比較容易斷,拆嘅 ...
solexkey 發表於 2016-11-2 18:43
又係喎,睇完片,DlY信心大了!

24# 開始有相
C_Law 發表於 2016-11-2 23:10

師兄真勁!
我未能分辨是偏光片定係penal,
今晚再試多一陣先!

又係喎,睇完片,DlY信心大了!
yesgoua 發表於 2016-11-3 18:35

N 年前notebook換keyboard我都喺入廠比幾百蚊師傅搞,而家底板換風扇,CPU,甚至電客都喺DIY自已維修,逃佬買料,平到無朋友

24# 開始有相
C_Law 發表於 2016-11-2 23:10

多謝ching分享
又學到野了

N 年前notebook換keyboard我都喺入廠比幾百蚊師傅搞,而家底板換風扇,CPU,甚至電客都喺DIY自已維修,逃佬買 ...
solexkey 發表於 2016-11-3 20:40
TB價,CP高,我部阿爺級中古,用人仔90救活都合理。