快拼地板(台灣叫法) 淘寶要用什麼search, 有師兄用過嗎?

如題,台灣區叫快拼地板 (膠地板 ,不用膠水和扣邊)只需拍平, 可以隨便更換中間部份,淘寶要用什麼字search。 嘗試很多字都找不到。

還有,有沒有師兄用過, 會容易翹起嗎?

example:http://videolike.org/view/yt=IOM,erd1.8z

係唔係無縫地板?

係唔係無縫地板?
amb_cpl 發表於 2016-11-3 11:51

不是,無縫地板只是一個統稱, 我講的是不用膠水和扣邊的 膠地板,5mm 或更薄

就咁放上去??
厚度應該唔可以小過5MM, 佢只係就咁放上去, 靠厚度迫實

8.安裝容易可重覆使用:PVC無須上膠(減少膠水所帶來的異味),如拆裝小心,地板無損壞的情況下,使您走到哪用到哪,實為租賃空間、商業空間等美化的最佳利器

地面要超平.

就咁放上去??
jerrychan0610 發表於 2016-11-3 12:14

yes,底下有小小  『車呔/防滑坑』

不是,無縫地板只是一個統稱, 我講的是不用膠水和扣邊的 膠地板,5mm 或更薄 ...
Maxilogic 發表於 2016-11-3 12:05

呢啲?

mdws2002 發表於 2016-11-3 12:15

應該唔係, 你講嗰啲有膠水/膠紙,佢底下連膠紙都冇,就咁放低,拍平就可以

冇膠水/膠紙,唔使固定佢?

回覆 1# Maxilogic

類似的物件20年前已用了, 只叫它長條膠地板, 可用或不用地板膠. 買過三次來用在不同地方, 全都沒用地板膠.
二十年前在砵蘭街買6蚊塊, 十年前買5.5一塊, 尺寸是: 4吋x36吋. 因為長條關係, 都幾貼地面, 二十都沒有翹起(見圖), 但只可用半乾布抹地, 因怕太濕會浸入下面地板, 引致發霉. 我的舊居廳地面面積約220呎, 用了2天完工. 先鋪中間, 修邊時先用A4紙印出邊位, 再在膠板上畫印裁剪, 預大1至2mm就會更fit邊位, 因膠邊會迫得更緊及邊縫更幼.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

底面
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊