[開箱] 假小米10400 mAh 移動電池, 拆解

剛巧有朋友的公司近期有活動做 event, 由某公司贊助了一些禮品, 有一百隻 移動充電池。
每位來賓獲派一隻,剛好剩了一些,朋友帶給我幾隻用,我拿上手後的感覺,鋁殼邊有少許界手,
用 loading 試了一下,不夠 1.5A 電壓已降落到 4.38V,即係唔夠2A就跌 WATT.
猶豫了一會,決定拆解電池,小弟從未用過 小米電池,唔知真的假,一粒 IC 就可以控制 充,放,及保護電路,真係高科技!
不同顏色,都幾靚。

說明書
試機 輸出 1.33A 跌到 4.38V

拆解

電池無牌子,無規格,

底板好簡單,

充一晚唔知會唔會爆炸
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔係平衡充, 所以D電好快打柴... 我有一個差唔多設計既, 都用左2年

某公司似乎同你地有仇,安插咁多炸彈入你D客度

剛巧有朋友的公司近期有活動做 event, 由某公司贊助了一些禮品, 有一百隻 移動充電池。
每位來賓獲派一隻,剛好剩了一些,朋友帶給我幾隻用,我拿上手後的感覺,鋁殼邊有少許界手,
用 loading 試了一下,不夠 1.5A 電壓已降落到 4.38V,即係唔夠2A就跌 WATT.
猶豫了一會,決定拆解電池,小弟從未用過 小米電池,唔知真的假,一粒 IC 就可以控制 充,放,及保護電路,真係高科技!
william-yeung 發表於 2016-11-3 18:29

百份百假貨,贊助你朋友果間公司真係夠老友喇,咁大整蠱 !
山寨電芯 + 電路板,板上全無任何保護電路。

真貨拆解圖。。

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2290630
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔係平衡充, 所以D電好快打柴... 我有一個差唔多設計既, 都用左2年
amb_cpl 發表於 2016-11-3 19:23

四粒電並聯無串聯點可以有平衡充?

amb_cpl 發表於 2016-11-3 19:23

大多數尿袋嘅設計係單節電壓,用多節電芯並聯增加電池總容量,並聯電芯充電毋需使用平衡充。

四粒電並聯無串聯點可以有平衡充?
kwliu 發表於 2016-11-3 20:07

有d DIY玩家級別嘅雙用途鋰電叉機,又可以當尿袋使用,每節電芯確係 "獨立" 叉電。

有d DIY玩家級別嘅雙用途鋰電叉機,又可以當尿袋使用,每節電芯確係 "獨立" 叉電。 ...
dcc2000 發表於 2016-11-3 20:28

我知你講邊部,但起碼係有得換電,不過都係獨立差,唔係平衡充。
上面果個點焊焊死,就真係無得平衡充。

回復 1 #william-yeung

10400(港行轉左10000一段時間)
加 多顏色(港行得好少色)
加 透明盒(最早的款式)

已經可以估倒好大機會是老翻

via HKEPC Reader for Android

每次都上香港小米網買,順風送貨,街買几乎都係假嘢!