消防喉 接駁位滲漏

三十幾年舊樓,消防喉係明喉,喺走廊頂。經過我屋企大門口時,咁啱有個接駁位,近呢幾個月開始有滲漏。舊樓管理處效率低,叫咗好多次都冇人整。想自己搞掂佢。

啲水雖然好慢一滴一滴咁滲,但試過用玻璃膠補唔到,一路有水出,啲膠乾唔到。想請教下應該用乜嘢去補?熱溶膠得唔得?問咗管理處,應該關唔到消防喉大掣。

想自己搞掂佢。
thirdleg 發表於 2016-11-3 21:16

消防喉唔係普通水喉,法律上應該需要你找註冊消防裝置承辦商之技工做。
因此切勿亂搞,否則,你無註冊又唔係獲授權人,小心要承擔法律責任。

應該關唔到消防喉大掣。
thirdleg 發表於 2016-11-3 21:16

關消防喉大掣要通知消防處的,而且要在大堂出通知的。

以前有個方法 老前輩教既,用厚身双面膠纸+喉cool箍,止水次次都work,當然重有好多止水產品,鋼膠,止水带.....

回覆 1# thirdleg

報消防處來巡查,責成管理處跟進
不過因住跟手查到好多其他野爛左或違規要整,一闊三大

拿,唔知乜叫消防喉,鋼膠一出,乜都封晒。

消防喉唔係普通水喉,法律上應該需要你找註冊消防裝置承辦商之技工做。
因此切勿亂搞,否則,你無註冊又唔 ...
BEpsilon 發表於 2016-11-3 21:29

多謝師兄提點。咁都係追管理處搵專人維修。

回覆  thirdleg

報消防處來巡查,責成管理處跟進  
不過因住跟手查到好多其他野爛左或違規要整,一 ...
TH30 發表於 2016-11-3 21:47

等我同管理處講,再唔整就報消防處,嚇下佢都好。

亂整要揹飛,第時大吉利士講句,出左事一定賴你(你有搞過的話)

同管理處主管講咗,原來要有牌的消防喉維修商先可以修理。管理處會通知維修商盡快修理...唔知又要等幾耐

同管理處主管講咗,原來要有牌的消防喉維修商先可以修理。管理處會通知維修商盡快修理...唔知又要等幾耐 ...
thirdleg 發表於 2016-11-4 13:53

消防喉維修商 只係關水制停水 都收幾千或過萬 未計維修