無 氧 銅 線

無氧銅線比銅線,係咪好好多?
電源線,網線,充電線,有冇需要買無氧銅線?

無氧銅線比銅線,係咪好好多?
電源線,網線,充電線,有冇需要買無氧銅線?
w28stanley 發表於 2016-11-4 15:36

純度問題。
你自問係咪真係有咁高嘅要求而又肯使錢。
P.S︰網線可以嘅話最好都係用無氣銅,因為其他嘅一般都係銅包鋁甚至乎係銅包鐵。

以前見OFC喱個terms都係HiFi界先用到。 點解依家啲UTP銅銅丿 cable 都玩喱科。
同埋UTP cable 不溜係用銅做啦, 幾時玩到銅包鈻/銅包鐵咁賤。

以前見OFC喱個terms都係HiFi界先用到。 點解依家啲UTP銅銅丿 cable 都玩喱科。
同埋UTP cable 不溜係用銅做 ...
rhino 發表於 2016-11-4 20:24

淘寶囉,話有分無氧銅同純銅喎,所以問吓。

淘寶囉,話有分無氧銅同純銅喎,所以問吓。
w28stanley 發表於 2016-11-4 21:14

價格???

回覆 5# rhino

相差幾元!

OFC本身係冶金學名詞,歷史仲耐過HiFi,基本上電線原料本身已經係OFC,無乜特別。只係HiFi界用咗嚟拋窒人。

山寨UTP cable 真係見過有銅包鐵咁賤。

OFC本身係冶金學名詞,歷史仲耐過HiFi,基本上電線原料本身已經係OFC,無乜特別。只係HiFi界用咗嚟拋窒人 ...
高登阿伯 發表於 2016-11-4 22:55

好多野用翻個技術名詞打埋出黎,即時變pro

例如EPC全名

OFC本身係冶金學名詞,歷史仲耐過HiFi,基本上電線原料本身已經係OFC,無乜特別。只係HiFi界用咗嚟拋窒人 ...
高登阿伯 發表於 2016-11-4 22:55

初時仲講到OFC好似千足黃金9999咁純

銅包鋁就比較常見。
香港你百零蚊就已經買到一箱嘅LAN線,應該就係銅包鋁。

係淘寶上嘅話,一search就大把,更cheap嘅,會有係鋁包鐵添……