冷氣機既 DRY Mode

而家天氣涼, 但出面好太風, 要關窗
而家新果部分體冇 FAN mode, 得 DRY mode
請問是一樣的嗎?

我反而未見過分體無fan mode ,我估你個Dry mode應該係抽濕功能

真係冇fan mode咁搞笑?

我反而未見過分體無fan mode ,我估你個Dry mode應該係抽濕功能
billy0301 發表於 2016-11-4 17:45

dry mode 用電會否勁過 cool mode ?
因為而家出面 21'C, 我 set 25 'C
應該不用開 compressor?

以我屋企部National為例,Dry mode會先將室溫下降到set temp, 之後就停哂所有野,過咗一段時間之後就會著個compressor,個風扇先轉,而且風速會行得好慢(開吓停吓個風扇,比最慢速更慢),作用係做最大condensation吸水,個compressor只係開好短時間,用意係唔會太降低溫度之下抽濕,而當個compressor停嗰時,個風扇都會停埋。

試過用Dry mode,勁唔舒服,D風吹出黎時好凍,之後又停哂風扇好焗,所以基本上都冇咩用過。

Cool mode就當室溫高過set temp就行compressor,直到個室溫低過/等於set temp 就cut compressor (定頻機),其實調高個set temp已經可以當風扇用。

你用  冷氣mode set 30'C,
變成同 FAN mode 一樣。

你用  冷氣mode set 30'C,
變成同 FAN mode 一樣。
wah9134 發表於 2016-11-4 19:21

OK.. 就咁做‥

而家天氣涼, 但出面好太風, 要關窗
而家新果部分體冇 FAN mode, 得 DRY mode
請問是一樣的嗎? ...
$foo 發表於 2016-11-4 16:05

八卦一問,邊隻牌子分體冇 FAN mode?

八卦一問,邊隻牌子分體冇 FAN mode?
高登阿伯 發表於 2016-11-4 22:59

panasonic, 得auto heat cool dry

panasonic, 得auto heat cool dry
邊個邊個 發表於 2016-11-5 09:07

咁你set做30度咪着咗暖氣?