打印機墨盒加墨水

純粹分享笑料
當入墨水時,我用自然流入大法,
但其他人睇到時,話做緊"墨匣針炙"

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 1號閒人

自然流入大法,墨匣要針炙幾耐?

入得晒咁多墨水咩?

無空氣入會黑水出到嚟?

回覆  1號閒人

自然流入大法,墨匣要針炙幾耐?
longli 發表於 2016-11-5 01:52

15分鐘後,睇睇墨頭有冇墨可以印出,有就收工,
冇就查下墨水樽倒轉時,會唔會滴墨水,會就安心再入15分鐘,

其實大力擠入幾滴仲快,不過效果差D

入得晒咁多墨水咩?

無空氣入會黑水出到嚟?
jerrychan0610 發表於 2016-11-5 09:07

呢樽墨水,2013年買入,每次約10ml(約1/3樽),彩色墨4ml,
墨匣索唔哂,會由墨頭漏出,所以要留意有冇漏出,

無空氣會難D出墨,但仍會出墨,呢樣可以拎起樽墨,倒轉一試便知,
加埋滲透性,所以仲可以入墨,係慢D囉

呢樽墨水,2013年買入,每次約10ml(約1/3樽),彩色墨4ml,
墨匣索唔哂,會由墨頭漏出,所以要留意有冇漏出 ...
1號閒人 發表於 2016-11-5 12:55

我都試過咁樣加墨,加多2次個晶片就打柴認唔到. 而家轉玩B牌打印機. 代用墨都係人仔$10一個

巴打refill完用什麼塞住過墨盒上的打針孔?

我都試過咁樣加墨,加多2次個晶片就打柴認唔到. 而家轉玩B牌打印機. 代用墨都係人仔$10一個 ...
cm5 發表於 2016-11-5 14:11

我部老爺C牌機都有晶片,但唔阻打印,
所以用左幾年,都仲見到"冇墨水警句"

我樽墨水細支D, 人仔3.9,成年先用完一支黑色

巴打refill完用什麼塞住過墨盒上的打針孔?
enozemail 發表於 2016-11-5 14:49

墨盒表面原本有氣孔及氣路,只要表面貼上膠紙便可

現在轉用E牌連供, 1年百多元保養費, 仲要上門.
1支原裝墨都係幾68蚊.