[操作疑難] Dell mon 壞左

個 Dell mon (2010nb) 插電無畫面, 得 power button LED 長閃

上網睇過話可能漲/爆 cap, 但打開睇 d cap又無野, 請教一下仲有咩可以 check ?

個 Dell mon (2010nb) 插電無畫面, 得 power button LED 長閃

上網睇過話可能漲/爆 cap, 但打開睇 d cap又 ...
EOS 發表於 2016-11-5 23:49

死CAP可以無樣睇。

死CAP可以無樣睇。
高登阿伯 發表於 2016-11-6 00:57

咁請問係咪成塊 power supply board 換左佢算數 ... ?!

咁請問係咪成塊 power supply board 換左佢算數 ... ?!
EOS 發表於 2016-11-6 01:00

呢様唔敢答。

只係見過好多DIY修理舊post,啲CAP外觀完全正常,都要拆出嚟度至確認係死CAP。

「死CAP可以無樣睇。」 +1

有些電解電容有排氣孔,就算入面的電解液煲到滾都只會變蒸氣會從排氣孔放氣,未必會谷到漲起。我以前整過部 8 仔類機頂盒的電源板,電容的外觀都係睇落好靚仔。

聲明在先:帶電測試有危險性,無電子安全知識就不要搞!

第一幅圖正中央粒大電容的腳有笪印,睇睇係熱到變黑還是液體變乾後的跡,如果似係液體變乾後的跡,可能這電容有問題噴過氣。小心高壓電,這兩隻腳應該有超過 300V DC。

第一幅圖右上角抽線是否駁去第三幅圖的右邊?
睇下這兩塊板正面和背面有無電壓數值 Label,有就度下電壓(無都可以試下照度,來來去去都係 12/5/3.3 之類,要估都不難),如果明顯小一截就由個插座枝針跟住線路板背面條 Track 去搵返粒電容。我以前整部機頂盒電源板都是這樣搵出有問題的電容。

D701 d702 d703 換新試試看

D701 d702 d703 換新試試看
xiao 發表於 2016-11-6 09:10

請問哩個元件叫咩名稱, 點買法 (規格) ?

第一幅圖正中央粒大電容的腳有笪印,睇睇係熱到變黑還是液體變乾後的跡,如果似係液體變乾後的跡,可能這電容有問題噴過氣。小心高壓電,這兩隻腳應該有超過 300V DC。

第一幅圖右上角抽線是否駁去第三幅圖的右邊?
睇下這兩塊板正面和背面有無電壓數值 Label,有就度下電壓(無都可以試下照度,來來去去都係 12/5/3.3 之類,要估都不難),如果明顯小一截就由個插座枝針跟住線路板背面條 Track 去搵返粒電容。我以前整部機頂盒電源板都是這樣搵出有問題的電容。C_Law 發表於 2016-11-6 02:54

大電容真係似漏過野, 咁點試佢有無壞 ? 要帶電試 ?

我換PC火牛果粒落去o岩唔o岩用 ?

12/5/3.3 果 d 唔明要點試

老規矩:帶電測試有危險性,無電子安全知識就不要搞!
既然 8# 塊板有 Label 到電壓,就開著部機度下電壓有無相差太遠。
它錶校去 DC 20V,黑針指去其中一條 Gnd,紅針分別指去 5 和 3.3。

電源板正中央粒綠色大 Cap,舊年夏天整部 VHS 錄影機時換過,我部係用 400V 68μF,當時睇過華輝無 400V 或 450V 68μF,後來在旺角鴻光買到粒 400V 68μF 105℃,不記得有無 450V 賣。不過都已經是十幾個月前,不知現時有無。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2218806