沖涼水龍頭漏水,有冇得換皮個類?

如題

家中沖涼用水龍頭漏水,呢款豇有冇得整,唔洗成個換??

無得整買個新既邊款牌子又平又抵又襟用,我要自己換,難唔難
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如題

家中沖涼用水龍頭漏水,呢款豇有冇得整,唔洗成個換??

無得整買個新既邊款牌子又平又抵又襟用, ...
chi333 發表於 2016-11-11 00:13

呢款龍頭最易換 香港買最平三百左右都有 (當然亦有貴啲靚啲)

跟住藍色方向鬆兩度牙就得 安裝亦一樣

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

全屋最容易diy花灑浴缸水龍頭只有兩個大螺絲

冷水與熱水管內
絕緣物體最好用粉紅色【紙快吧】2片裝
因為防漏水更好【紙快吧】發脹之後
這個位置唔好用橡皮圈

如果係水心問題,
換左個水芯都得。

全屋最容易diy花灑浴缸水龍頭只有兩個大螺絲

冷水與熱水管內
絕緣物體最好用粉紅色【紙快吧】2片裝
因為防 ...
HK2046 發表於 2016-11-11 01:57

紙快???是什麼???

如果係水心問題,
換左個水芯都得。
big_nature 發表於 2016-11-11 08:07

睇黎整個換方便d

回覆 5# chi333

即係淺紅色的紙纖維介子Fiber washer,去五金或水喉舖買時叫譯音'fly把'介子,大細講幾分(英分)喉用。不過如買新浴缸龍頭,可能附有果兩粒介子或已有藏於龍頭接喉位內的耐熱膠封漏介子,有就唔使再另外買。

紅快巴介子

回覆  chi333

即係淺紅色的紙纖維介子Fiber washer,去五金或水喉舖買時叫譯音'fly把'介子,大細講幾分( ...
diputs 發表於 2016-11-11 11:41

識多樣野,thx

都係唔想太煩,整個換,邊度買平,我聽下放5:00, 係咪太子個頭平d?

識多樣野,thx

都係唔想太煩,整個換,邊度買平,我聽下放5:00, 係咪太子個頭平d? ...
chi333 發表於 2016-11-11 13:08

呢條街 有好多潔具舖 不妨睇睇格價

https://goo.gl/maps/nMGazSy2PHU2

呢條街 有好多潔具舖 不妨睇睇格價
別問我是誰 發表於 2016-11-11 15:00

thx,即係太子pccw拎禮品個棟野附近