[操作疑難] 充電機Lii-500, BC3100應該點揀好?

剛穩唔到手淘左幾支電筒,有26650,18650電,
雖然比埋充橡機, 但又想將全屋小電器換eneloop, 因為alkaline太易漏汁,所以想買個好小小的,300元以內.

上面兩部機點揀好? 首要條件安全穩陣,唔可充太奈, 2A3A最好2小時內滿,26650,18650最好4小時內滿.

剛穩唔到手淘左幾支電筒,有26650,18650電,
雖然比埋充橡機, 但又想將全屋小電器換eneloop, 因為alkaline太 ...
reddogdog 發表於 2016-11-13 13:18

我有部同Lii-500差唔多款嘅NICJOY L3000,不過我感覺就係部機充18650,係充唔滿嘅。
所以,我相信應該BC3100會較好一點。不過BC3100有風扇,比較嘈。

我有部同Lii-500差唔多款嘅NICJOY L3000,不過我感覺就係部機充18650,係充唔滿嘅。
所以,我相信應該BC3 ...
mdws2002 發表於 2016-11-13 13:24

風扇我相信唔係大問題.

你只有一部NICJOY L3000?充18650要幾奈?

風扇我相信唔係大問題.

你只有一部NICJOY L3000?充18650要幾奈?
reddogdog 發表於 2016-11-13 13:41

單糟嘅18650充電器我有唔少。同牌子嘅仲有NICJOY A01。
其他牌子嘅仲有Soshie,買電筒送嘅傻瓜充,仲有DIY嘅tp4056。

點解我會話NICJOY L3000充唔滿嘅原因,係喺NICJOY L3000充到停咗嘅電池,攞去其他叉機,都仲可以繼續充。但係其他叉機充到停咗嘅電,攞返去L3000,就充唔到㗎啦。

L3000,兩粒電係1A電流充,四粒電係500mA電流充。要充幾耐,我就真係無乜點留意。因為都係放係度等佢自己充。

有數得計,想快就買容量底既電池...一般預設都係500ma,1A我都怕充電池短命

如果買,買 能研BC3100, 或Opus BT-C3100 ?

如果買,買 能研BC3100, 或Opus BT-C3100 ?
reddogdog 發表於 2016-11-13 14:43

邊部平就買邊部。因為根本就係同一部機嚟。

邊部平就買邊部。因為根本就係同一部機嚟。
mdws2002 發表於 2016-11-13 16:16

半小時前入左手bc3100,人仔241.

本來想郁bt-c3100,最平人仔229,但佢係新賣家,問野又唔答.

BC3100,最少都有1A充電,又或者諗下lC99,平BC3100少少又新D

BC3100本來雙11想下單
最後因為個風扇決定放棄
因為是打算7/24長開