[操作疑難] 鹹水制漏水

如圖,拎開上蓋,在螺絲位處烈裂開,
想問揾師父整時,會否須要爆開後面的磁磚?

因為我要預時間,要爆的話要拎一日假,
唔洗爆的話可能一小時內完成。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如圖,拎開上蓋,在螺絲位處烈裂開,
想問揾師父整時,會否須要爆開後面的磁磚?

因為我要預時間,要爆的 ...
reddogdog 發表於 2016-11-16 14:32

個制就如下 我諗未必要爆牆 可能用鑽偷小小位就得 (我估直情唔駛)

記得整之前幾日約大厦關鹹水總制

如果下圖紅色位罝無爛 買個新制返嚟只換掉藍色果個就得

可以唔駛搵人整 自己整都得 又唔駛大厦關水制 自己關自己個制就可以

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔該二樓師兄,係藍圈果度,蓋冇事,係蓋入面鏍絲牙裂左,
自己關到外面鹹水制。

藍圈嗰度筷子管同個制唔吻合漏水,睇圖似乎管同制唔成直線,擰返緊就應該唔漏,鑼絲位裂開又唔係成日擰,換就要成個制換,可以唔換就算喇。

小弟唔係師傅,只係個人建議,請真正師傅俾意見。

唔該二樓師兄,係藍圈果度,蓋冇事,係蓋入面鏍絲牙裂左,
自己關到外面鹹水制。 ...
reddogdog 發表於 2016-11-16 15:59

咁樣自己換就得 好簡單 整完仲好有成功感 

自己關到鹹水制仲好玩 成個制換

貼牆果個六角位 用鉗逆時針扭就得 應該唔會太實

扭出嚟後佢有度牙凸咗出牆 包多啲水喉膠布扭返個新制攪掂

包水喉膠布要順時針咁包

咁樣自己換就得 好簡單 整完仲好有成功感 

自己關到鹹水制仲好玩 成個制換

貼牆果個六角位  ...
別問我是誰 發表於 2016-11-16 17:04

揾左樓下五金鋪師父整左, 15分鐘完成。
連工包料250.

師父話個制有大陸製,18元,
現在我依隻用番我同款的要50元。

揾左樓下五金鋪師父整左, 15分鐘完成。
連工包料250.

師父話個制有大陸製,18元,
現在我依隻用 ...
reddogdog 發表於 2016-11-17 14:55

睇完佢換 係咪覺得好簡單 自己都換到呢 

睇完佢換 係咪覺得好簡單 自己都換到呢 
別問我是誰 發表於 2016-11-17 15:31

呢 D 好做又好賺...又唔係拆屎塔

呢 D 好做又好賺...又唔係拆屎塔
tomchen 發表於 2016-11-17 16:13

我第5帖都叫佢自己換 換呢啲最易

就算真係換換下攪唔掂 都只係無鹹水沖水 就當係停水一日之嘛 

我周二都玩完水箱鹹水入水套野 拆一換一

之後覺得新果套唔好 即時換返舊果套 

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 17&pid=35622305

回覆 8# tomchen

拆屎塔...有冇ching 試過